Ser do faszerowania naleśników powstaje u mnie w dwóch wersjach: na słodko i wytrawnie. Na słodko z dodatkiem cukru pudru i żółtek (zazwyczaj śniadanie), wytrawnie z cebulką, szczypiorem, solą i pieprzem. Każda wersja farszu znika szybciutko ukryta w pulchnych i dużych naleśnikach podsmażonych na chrupko, tak jest pysznie!
Wypróbuj także mój przepis na smaczne naleśniki budyniowe bez jajek
Ser do naleśników
SKŁADNIKI:
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- opcja: możecie dodać kilka łyżeczek serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg umieszczam w misce, dodaję 2 żółtka, cukier puder i ugniatam dobrze widelcem łącząc masę.
Słodkim twarogiem smaruję naleśniki, zwijam w rulony lub trójkąty i podsmażam na tłuszczu – polecam masło, masło klarowane lub olej kokosowy. Podaję gorące, nawet z polewą czekoladową i świeżymi owocami.
Smacznego 🙂
Uwielbiam takie odsmazone na słodko naleśniki. 😊
Ja też 😊