Serniczki z kremem orzechowym w 30 minut

Ostatnio polubiłam mini wypieki, raczę nimi siebie i bliskich. Po euforii muffinek wszelakich nadszedł czas na twaróg, kremy, masy. I są! Mini serniczki z sera twarogowego na sernik, masy orzechowej HELIO i mojego serca, które z radością wyjęło wypiek z piekarnika.

W sezonie koniecznie ze świeżymi malinami, borówkami lub truskawkami, teraz nawet z mrożonymi owocami (bez rozmrażania), z kremami, czekoladą, wszelakimi bakaliami, masami, np. makową lub jak dziś orzechową lub same, klasyczne z wanilią.

Można gotowe udekorować polewą czekoladową i posypać tartymi orzechami. No serniczkowo-orzechowo się zrobiło 🙂 Dla mnie bomba!

Przepis na 12 muffinek, u mnie wyszło 16 mniejszych. Wszystko zależy od foremek. Foremki wypełniajcie nawet po brzegi, serniczki raczej nie urosną. Są pyszne!

SKŁADNIKI:

  • 400 g sera na sernik
  • 12 herbatników Digestive
  • 80 g masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 laska wanilii
  • masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO – tyle ile mini serniczków tyle łyżeczek masy, u mnie 16 łyżeczek

PRZYGOTOWANIE:

Masło roztapiam, odkładam na bok i studzę. Herbatniki kruszę drobno. Łączę w misce z herbatnikami, wykładam nimi po równo dno foremek do muffinek. Dociskam mocno palcami lub łyżeczką.

Wszystkie składniki na serniczki umieszczam w misce i mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Wanilię kroję w poprzek, nożykiem wyjmuję ziarenka i dodaję do sera.

Nakładam łyżkę sera na masę herbatnikową, na to łyżeczka masy orzechowej i łyżka sera, tak postępuję z resztą foremek. Wypełniam foremki prawie po brzegi, serniczki raczej nie urosną.

Piekę 25 minut w temp. 170 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika. Zostawiam do całkowitego wystudzenia, dopiero potem wyjmuję z foremek, inaczej łatwo je uszkodzić.

Mini wypiek, smaczny, radosny, zachęcający do zjedzenia gotowy! 😍 Parzcie kawy i smacznego! 🙂

Inspiracja: A. Starmach.

Do mini wypieku wykorzystałam masę orzechową z kawałkami orzeszków HELIO. Polecam masy do wszelakich wypieków, nie tylko mini, tart, przekładania biszkoptów na tort, mazurków i dekoracji ciast, w tym serników.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *