Ostatnio polubiłam mini wypieki, raczę nimi siebie i bliskich. Po euforii muffinek wszelakich nadszedł czas na twaróg, kremy, masy. I są! Mini serniczki z sera twarogowego na sernik, masy orzechowej HELIO i mojego serca, które z radością wyjęło wypiek z piekarnika.
W sezonie koniecznie ze świeżymi malinami, borówkami lub truskawkami, teraz nawet z mrożonymi owocami (bez rozmrażania), z kremami, czekoladą, wszelakimi bakaliami, masami, np. makową lub jak dziś orzechową lub same, klasyczne z wanilią.
Można gotowe udekorować polewą czekoladową i posypać tartymi orzechami. No serniczkowo-orzechowo się zrobiło 🙂 Dla mnie bomba!
Przepis na 12 muffinek, u mnie wyszło 16 mniejszych. Wszystko zależy od foremek. Foremki wypełniajcie nawet po brzegi, serniczki raczej nie urosną. Są pyszne!
SKŁADNIKI:
- 400 g sera na sernik
- 12 herbatników Digestive
- 80 g masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 laska wanilii
- masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO – tyle ile mini serniczków tyle łyżeczek masy, u mnie 16 łyżeczek
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztapiam, odkładam na bok i studzę. Herbatniki kruszę drobno. Łączę w misce z herbatnikami, wykładam nimi po równo dno foremek do muffinek. Dociskam mocno palcami lub łyżeczką.
Wszystkie składniki na serniczki umieszczam w misce i mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Wanilię kroję w poprzek, nożykiem wyjmuję ziarenka i dodaję do sera.
Nakładam łyżkę sera na masę herbatnikową, na to łyżeczka masy orzechowej i łyżka sera, tak postępuję z resztą foremek. Wypełniam foremki prawie po brzegi, serniczki raczej nie urosną.
Piekę 25 minut w temp. 170 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika. Zostawiam do całkowitego wystudzenia, dopiero potem wyjmuję z foremek, inaczej łatwo je uszkodzić.
Mini wypiek, smaczny, radosny, zachęcający do zjedzenia gotowy! 😍 Parzcie kawy i smacznego! 🙂
Inspiracja: A. Starmach.