Sernik na kruchym cieście

Zacznijmy od tego, że poleciła mi go Justyna 😉 Miał być z jabłkami i lukrem, wyszedł na samym (jakże delikatnym!) cieście kruchym posypany cukrem pudrem.. nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła… 😉 Ale wersja z jabłkami to praca domowa na następny weekend;) Był wspaniały, kremowy, delikatny, prosty w przygotowaniu, zachwycił moich gości – zgadzam się z Justyną i dziękuję za rekomendację. Będę powtarzać wypiek! A Wam życzę smacznego i przekazuję dalej;-)

SKŁADNIKI na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej przesianej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka (białka będą potrzebne do masy serowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI na masę serową:

  • 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, u mnie ser twarogowy z wiaderka
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 120 g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 2 x 40 g opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (chodzi o proszek)
  • 2 opakowania cukru z wanilią

Uwagi do przepisu na SERNIK na kruchym spodzie:

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Forma do pieczenia ma wymiary 36 x 25 x 6 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto kruche

Mąkę przesiewam do miski i mieszam z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaję resztę składników na ciasto kruche, siekam nożem i szybko zagniatam, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę.

Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.

Po tym czasie ciasto wyjmuję i rozwałkowuję lub (bez wałkowania) wykładam nim formę ugniatając dobrze do formy.

Tak przygotowane kruche ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 190 st. C przez 15 – 18 minut lub do zezłocenia spodu.

Wyjmuję je na blat, następnie zabieram się za przygotowanie masy serowej.

Masa serowa

Białka oddzielam od żółtek.

Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Dodaję po jednym żółtku, ucieram cały czas. Do masy dodaję kwaśną śmietanę i ucieram. Do utartej masy dodaję po łyżce sera, przesiany proszek budyniowy i ucieram.

6 białek ubijam na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki łączę je z masą serową.

Na podpieczony kruchy spód wykładam masę serową, lekko wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 170st. C. Piekę około 50 minut. Studzę sernik w uchylonym lekko piekarniku.

Podaję posypany cukrem pudrem i konfiturą np. z malin.

SMACZNEGO! 😉

Przepis: Moje Wypieki, przepis zmodyfikowany.

8 odpowiedzi do “Sernik na kruchym cieście”

  1. Wygląda tak cudownie, jak zawsze w moich oczach kiedy o nim myślę ❤️ Przecudowny serniczek! Aż sama nabrałam na niego ochoty 🙂
    Bardzo się cieszę, że przepis przypasował Tobie i gościom, mam nadzieję, że serniczek zostanie z nami na dłużej 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.