Sernik na zimno

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu sernik na zimno z owocami na krakersach. Najlepiej smakuje w sezonie letnim ze świeżymi owocami. Tylko trzy podstawowe składniki. To idealny przepis dla tych, którzy w kuchni lubią przygotowywać desery w kilka chwil. Sernik na zimno bez dodatkowego dosładzania, szybki i prosty. Zapraszam po przepis.

Sernik na zimno


SKŁADNIKI:

  • 1 kg sera twarogowego na sernik, zmielonego
  • 3 galaretki przezroczyste o smaku wanilia i truskawka, winogronowa lub cytrynowa
  • ok. 14 krakersów

Ponadto: owoce do dekoracji, u mnie borówki i posiekane truskawki


Uwagi do przepisu:

  • Sernik na zimno przygotowany w niedużej formie o wymiarach 20 x 25 cm. Możesz przygotować go w tortownicy np. o średnicy 20 cm lub trochę większej (sernik będzie niższy).
  • Jeśli chcesz do sernika możesz dodać kolorowe smakowe galaretki, sernik na zimno będzie miał odpowiedni kolor dopasowany do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Sernik na zimno zaczynam od przygotowania galaretek. W tym celu zagotowuję 750 ml wody, wlewam do garnka i rozpuszczam w niej dokładnie 3 galaretki (proszek). Odstawiam do całkowitego wystudzenia.

Gdy galaretki będą zimne i lekko tężejące zaczynam przygotowywać sernik.

W większej misce ucieram kilka sekund ser twarogowy na sernik, wlewam tężejące galaretki, miksuję do połączenia.

Formę wykładam folią spożywczą, na nią układam krakersy.

Wylewam masę, wtykam kilka owoców i odstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.

Rano delikatnie wyjmuję sernik z formy razem z folią, układam na desce lub większym talerzu, kroję na kawałki i podaję.

Sernik przechowuję w lodówce.

Smacznego 😉

3 odpowiedzi na “Sernik na zimno”

Skomentuj Mariola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *