SERNIK Z KAJMAKIEM

Dziś sernik na herbatnikach, z kajmakiem Helio posypany płatkami migdałów. Puszysty, prosty w przygotowaniu, a ile radości.

Mój sernik nie tylko od święta, jest delikatny i niesamowicie puszysty, taki jaki najbardziej lubię 😉

Puszysty sernik z kajmakiem na herbatnikach. Najlepszy dla mnie:)

Składniki:

  • 20 herbatników Petit-Beurre
  • 1 kg sera (u mnie z wiaderka)
  • połowa kostki masła
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • niecała puszka kajmaku Helio
  • Blacha o wymiarach 21/32 cm, ja użyłam nieco większej stąd mój sernik jest niższy niż w oryginalnym przepisie

Przygotowanie:

Żółtka oddzieliłam od białek. Piekarnik nagrzałam do 180 C, bez termoobiegu, grzaniem góra plus dół.

W misce wymieszałam masło z cukrem, żółtkami i mikserem utarłam na jednolitą masę. Następnie dodawałam po jednej łyżce sera cały czas ubijając aż do końca.

Na końcu wsypałam oba śmietankowe budynie oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.

Z białek ubiłam sztywną pianę i dodałam do sera, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.

Dno blachy wyłożyłam herbatnikami, następnie wylałam na nie masę serową.

Wstawiłam sernik do pieczenia do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę, piekłam około 1 godzinę.

Gdy sernik się upiekł zostawiłam w piekarniku do wystygnięcia.

Gotowy sernik posmarowałam masą kajmakową Helio i posypałam płatkami migdałów. Mój sernik gotowy, puszysty i smaczny! 🙂

Przepis znalazłam tutaj.

Do przepisu wykorzystałam gotową masę kajmakową w puszce 400 g Helio

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *