Dziś na blogu sernik śliwkowy, na kruchym cieście, szybki i prosty. Niezbyt słodki, z wyraźnie wyczuwalnymi dojrzałymi śliwkami. Bez ubijania białek, wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Wystudzony sernik posypuję cukrem pudrem, parzę kawę i zapraszam łasuchów do stołu 😉 Zapraszam po przepis!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 90 masła, zimnego, posiekanego
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g twarogu na sernik
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g dojrzałych śliwek (ok. 9 śliwek)
Składniki mam w temp. pokojowej. Masło prosto z lodówki.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 22 cm.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Do miski wsypuję mąkę i cukier, dokładam zimne, posiekane masło, zagniatam ciasto. Dokładam żółtko i śmietanę, ponownie zagniatam, na końcu tworząc kulę. Owijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie wyjmuję ciasto. Tortownicę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia, także boki (papier łatwiej się przykleja).
Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Ciasto trę na tarce o dużych oczkach i wykładam nim tortownicę (dno). Piekę 10-12 minut. Wyjmuję z piekarnika i studzę.
Twaróg, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i cukier z wanilią krótko miksuję, jedynie do połączenia. Wlewam masę na podpieczony i wystudzony spód.
Śliwki myję, osuszam i kroję wzdłuż na połówki. Wtykam je w sernik (skórką do góry). Piekę sernik ze śliwkami 60-70 minut w temp. 170 st. C. Sernik studzę w lekko uchylonym piekarniku. Gotowy i ostudzony posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Przepis pochodzi z gazety: Dobre rady, 09/2019.
Uwielbiam proste serniki. Ten przepis jest dla mnie:))
Robiłam dwa razy, idealny 🙂