SERNIK ŚLIWKOWY

Dziś na blogu sernik śliwkowy, na kruchym cieście, szybki i prosty. Niezbyt słodki, z wyraźnie wyczuwalnymi dojrzałymi śliwkami. Bez ubijania białek, wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Wystudzony sernik posypuję cukrem pudrem, parzę kawę i zapraszam łasuchów do stołu 😉 Zapraszam po przepis!

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 90 masła, zimnego, posiekanego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g twarogu na sernik
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g dojrzałych śliwek (ok. 9 śliwek)

Składniki mam w temp. pokojowej. Masło prosto z lodówki.

Przepis jest na tortownicę o średnicy 22 cm.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Do miski wsypuję mąkę i cukier, dokładam zimne, posiekane masło, zagniatam ciasto. Dokładam żółtko i śmietanę, ponownie zagniatam, na końcu tworząc kulę. Owijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do zamrażalnika.

Po tym czasie wyjmuję ciasto. Tortownicę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia, także boki (papier łatwiej się przykleja).

Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Ciasto trę na tarce o dużych oczkach i wykładam nim tortownicę (dno). Piekę 10-12 minut. Wyjmuję z piekarnika i studzę.

Twaróg, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i cukier z wanilią krótko miksuję, jedynie do połączenia. Wlewam masę na podpieczony i wystudzony spód.

Śliwki myję, osuszam i kroję wzdłuż na połówki. Wtykam je w sernik (skórką do góry). Piekę sernik ze śliwkami 60-70 minut w temp. 170 st. C. Sernik studzę w lekko uchylonym piekarniku. Gotowy i ostudzony posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z gazety: Dobre rady, 09/2019.

 

 

2 odpowiedzi na “SERNIK ŚLIWKOWY”

Skomentuj Kajka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *