Sernik z bezą

Puszysty, lekki, bez dodatku mąki. Zainspirował mnie kiedyś przepis na taki sernik na stronie Winiary. Lekko go zmodyfikowałam, zresztą jak za każdym razem gdy go robię, ale zawsze wychodzi puszysty i pyszny:)

Moja Mama uwielbia ten puszysty sernik, zawsze mówi że jest odchudzający;) (z powodu małej ilości cukru i braku mąki;) Taki sernikowy duży torcik 😀 Mam nadzieję, że Wam zasmakuje i chętnie będziecie sięgać po ten przepis 🙂

Składniki:

ciasto:

  • 1 kg sera na sernik
  • 2 całe jajka
  • 6 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • przyprawa do sernika
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • masa kajmakowa do smacznej ozdoby (opcjonalnie, może być polewa czekoladowa)

beza:

  • 6 białek
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Dwa jajka i 6 żółtek utrzyj z cukrem, następnie dodawaj stopniowo budyń (proszek), ser, olej, mleko i rodzynki.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej tam masę.
  3. Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce bez termoobiegu przez 50 minut. W razie czego sprawdź metodą na patyczek czy sernik jest gotowy. Patyczek powinien być bardziej suchy niż wilgotny.
  4. Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 6 białek, dodaj cukier, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze 15 minut w temp. 190C.

Smacznego 😉

3 odpowiedzi do “Sernik z bezą”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.