Puszysty, lekki, bez dodatku mąki. Zainspirował mnie kiedyś przepis na taki sernik na stronie Winiary. Lekko go zmodyfikowałam, zresztą jak za każdym razem gdy go robię, ale zawsze wychodzi puszysty i pyszny:)
Moja Mama uwielbia ten puszysty sernik, zawsze mówi że jest odchudzający;) (z powodu małej ilości cukru i braku mąki;) Taki sernikowy duży torcik 😀 Mam nadzieję, że Wam zasmakuje i chętnie będziecie sięgać po ten przepis 🙂
Składniki:
ciasto:
- 1 kg sera na sernik
- 2 całe jajka
- 6 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- przyprawa do sernika
- 1/2 szklanki rodzynek
- masa kajmakowa do smacznej ozdoby (opcjonalnie, może być polewa czekoladowa)
beza:
- 6 białek
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Dwa jajka i 6 żółtek utrzyj z cukrem, następnie dodawaj stopniowo budyń (proszek), ser, olej, mleko i rodzynki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej tam masę.
- Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce bez termoobiegu przez 50 minut. W razie czego sprawdź metodą na patyczek czy sernik jest gotowy. Patyczek powinien być bardziej suchy niż wilgotny.
- Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 6 białek, dodaj cukier, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze 15 minut w temp. 190C.
Smacznego 😉
Piękny i jaki pokaźny: ))
Oj Fajny!! 🙂
Jaki puszysty!!😊palce lizać!