Sernik z białą czekoladą

Sernik waniliowy z białą czekoladą to pyszny i prosty deser. Sernik wykonasz w kilka chwil (bez ubijania białek), z łatwo dostępnych składników. Możesz posypać go cukrem pudrem lub oblać lukrem, np. cytrynowym, udekorować świeżymi owocami (malinami, borówkami, truskawkami). Polecam szybki i sprawdzony przepis na sernik waniliowy z białą czekoladą, który nie opada (i nie trzeba piec go w kąpieli wodnej).

Sernik z białą czekoladą


SKŁADNIKI:

  • 1 kg dobrego twarogu sernikowego
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g śmietanki kremówki 30 %
  • 2 duże jajka
  • 3 spore łyżki cukru z wanilią
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Zamiast cukru z wanilią możesz użyć łyżki esencji waniliowej lub laski wanilii.


PRZYGOTOWANIE:

Do garnuszka wlewam śmietankę oraz dodaję połamaną na kawałki czekoladę. Stawiam garnuszek na lekko średniej mocy palnika. Mieszam cały czas rózgą kuchenną do rozpuszczenia czekolady. Doprowadzam do lekkiego wrzenia, wtedy od razu zdejmuję garnek z palnika i odstawiam na bok.

Porada. Jeśli dodajesz laskę wanilii zamiast cukru z wanilią to przekrój ją wzdłuż na pół, wyskrob ziarenka i dodaj do śmietanki (laskę oraz ziarenka). Lekko podgrzewaj po czym dodaj czekoladę. Laskę wyjmij a ziarenka dobrze wmieszaj w masę. Wtedy dodatkowo do sernika dodaj 2 łyżki cukru (zamiast cukru z wanilią).

W misce miksuję jajka z cukrem z wanilią. Miksuję je na najwyższych obrotach przez 5 minut aż ładnie się spienią.

Do masy jajecznej dodaję twaróg, śmietankę z czekoladą oraz wsypuję mąkę ziemniaczaną (1 łyżkę z “lekką górką”), miksuję do połączenia.

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia (dno), boki smaruję masłem i przyklejam równomiernie papier.

Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Formę z sernikiem wstawiam na środkową półkę piekarnika i piękę 80 minut.

Po upieczeniu sernik na środku powinien być sprężysty. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik przez 10 minut w środku.

Upieczony i wystudzony wstaw do lodowki do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

4 odpowiedzi do “Sernik z białą czekoladą”

Skomentuj Ola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.