Sernik z czekoladą i skórką cytrynową

Głównym składnikiem sernika jest twaróg lub serek homogenizowany. Sernik nie tylko można upiec, smakuje także gotowany lub na zimno. Ten ostatni szczególnie sprawdza się z kolorowymi galaretkami i owocami serwowanymi latem. Moja Mama przygotowuje sernik na zimno wiosną – latem z dodatkiem wiśniowej i pomarańczowej galaretki, w której zatopione są mandarynki, plastry dojrzałego kiwi lub sezonowe owoce takie jak truskawki, jagody.

Dziś sernik z czekoladą. Bardzo go lubimy, bo wyczuwalna jest czekolada, a dla łasuszków od święta (takich jak ja i mój Mąż) jest to porcja słodkości, która starcza na wiele wiele tygodni.

Przepis (lekko zmodyfikowany – nie użyłam białej czekolady i polewy czekoladowej, kakaowe ciasteczka zamieniłam na maślane i użyłam więcej skórki cytrynowej i cukru waniliowego) dawno temu znalazłam w gazecie Dobre Rady w rubryce z ciastami na Wielkanoc. I od tamtej pory jest z nami nie tylko na Wielkanoc:) Jest pyszny! A górę sernika możecie dowolnie przyozdabiać – może to być galaretka z owocami, polewa czekoladowa, kolorowe cukierki, groszki, na co macie tylko ochotę, choć i bez tego sernikowi trudno się oprzeć 🙂

Składniki:

  • 1,5 kg mielonego twarogu
  • 250 g ciasteczek maślanych (można użyć kakaowych – spód będzie ciemny)
  • 100 g roztopionego masła
  • 5 jajek
  • 1 gorzka czekolada pokruszona
  • 1 czekolada mleczna pokruszona
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki otartej skórki z cytryny (może być też z pomarańczy)

Przygotowanie dna sernika:

  • tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia;
  • piekarnik nagrzej do temp. 180C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół);
  • w rondelku pokrusz ciastka i zmieszaj je z roztopionym masłem, wyłóż nimi dno tortownicy oraz utwórz rant na około 2 cm wysokości (mocno podociskaj z każdej strony), piecz 10 minut, wyjmij i wystudź, w piekarniku obniż temp. do 140C;

Przygotowanie sernika:

  • ser zmiksuj z jajkami, cukrem, cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną, zmieszaj ze skórką cytrynową i posiekanymi obiema rodzajami czekolady, przełóż na upieczony wcześniej spód z ciastek;
  • piecz 2,5 godziny, wystudź w piekarniku, smacznego! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.