Sernik wiedeński ze świeżą skórką z pomarańczy z gruszkami kłania się do kawy. Kiedy ciocia wpadła na kawę z wiejskimi jajkami od razu wiedziałam co zrobię 😉 Sernik upieczony na dobrym twarogu z dodatkiem ricotty, na jajkach od szczęśliwych kurek, najlepszy i prosty! Jeden z ulubionych serników mojej znajomej – bez spodu, puszysty i delikatny jak mgiełka. Nie można go zepsuć! Jest pyszny, nie za słodki, taki w sam raz na jesienny wieczór. Polecam do rozmów wieczornych, miłych spotkań i chwil z bliskimi 🙂
Sernik ze świeżą skórką z pomarańczy z gruszkami
SKŁADNIKI:
- 500 g twarogu na sernik, zmielonego, tłustego
- 500 g sera ricotta
- 6 jaj
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie 1 szklanka)
- 1 pomarańcza
- 2 gruszki, umyte, obrane, posiekane w plastry
- masło i bułka tarta do formy
- blaszka o wymiarach: 26 x 28 cm
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 26 cm lub formę o wymiarach: 26 x 28 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Pomarańczę sparzam wrzątkiem, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok.
Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek. Miękkie masło ucieram z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodaję twaróg i ricottę.
Do masy serowej dodaję skórkę z pomarańczy oraz wlewam z niej wyciśnięty sok.
Białka ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z masą serową.
Masę przekładam do formy. Układam na wierzch talarki gruszki.
Sernik piekę przez 60 minut w temp. 175 st. C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Wybieram środkową półkę piekarnika.
Gotowy studzę i posypuję cukrem pudrem.
Rada:
Aby sernik nie opadł można studzić w piekarniku z uchylonym drzwiczkami.
Smacznego 🙂
Źródło: Tina, nr 20, wrzesień 2019.
Prezentuje się wspaniale.
Pozdrawiam
Katrina
Wspaniały sernik 🙂
Dziękuję 😊