Sernik z gruszkami

Sernik wiedeński ze świeżą skórką z pomarańczy i plasterkami gruszek. Bez spodu, delikatny, puszysty. To bardzo prosty w przygotowaniu sernik, który zawsze wychodzi. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sernik z gruszkami.

Sernik ze świeżą skórką z pomarańczy z gruszkami


SKŁADNIKI:

  • 500 g twarogu na sernik, zmielonego, tłustego
  • 500 g sera ricotta
  • 6 jaj
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki cukru (w oryginalnym przepisie 1 szklanka)
  • 1 pomarańcza
  • 2 gruszki

Dodatkowo: masło i bułka tarta do wyłożenia formy


Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Przepis jest na tortownicę o średnicy 26 cm lub formę o wymiarach: 26 x 28 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Pomarańczę sparzam wrzątkiem, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok.

Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą.

Umyte gruszki obieram, kroję w cienkie plastry wzdłuż przekroju gruszki. Wydrążam gniazdo nasienne.

Jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek. Miękkie masło ucieram z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodaję twaróg i ricottę.

Do masy serowej dodaję skórkę z pomarańczy oraz wlewam z niej wyciśnięty sok.

Białka ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z masą serową.

Masę przekładam do formy. Układam na wierzch cienkie talarki gruszki.

Sernik piekę przez 60 minut w temp. 175 st. C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Wybieram środkową półkę piekarnika.

Gotowy sernik studzę i posypuję cukrem pudrem.

Porada:

Aby sernik nie opadł można studzić w piekarniku z uchylonym drzwiczkami.

Smacznego.


Źródło: Tina, nr 20, wrzesień 2019.

3 odpowiedzi na “Sernik z gruszkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *