SERNIK Z GRUSZKAMI

Sernik wiedeński ze świeżą skórką z pomarańczy z gruszkami kłania się do kawy. Kiedy ciocia wpadła na kawę z wiejskimi jajkami od razu wiedziałam co zrobię 😉 Sernik upieczony na dobrym twarogu z dodatkiem ricotty, na jajkach od szczęśliwych kurek, najlepszy i prosty! Jeden z ulubionych serników mojej znajomej – bez spodu, puszysty i delikatny jak mgiełka. Nie można go zepsuć! Jest pyszny, nie za słodki, taki w sam raz na jesienny wieczór. Polecam do rozmów wieczornych, miłych spotkań i chwil z bliskimi 🙂

Sernik ze świeżą skórką z pomarańczy z gruszkami

SKŁADNIKI:

  • 500 g twarogu na sernik, zmielonego, tłustego
  • 500 g sera ricotta
  • 6 jaj
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie 1 szklanka)
  • 1 pomarańcza
  • 2 gruszki, umyte, obrane, posiekane w plastry
  • masło i bułka tarta do formy
  • blaszka o wymiarach: 26 x 28 cm

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Przepis jest na tortownicę o średnicy 26 cm lub formę o wymiarach: 26 x 28 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Pomarańczę sparzam wrzątkiem, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok.

Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą.

Jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek. Miękkie masło ucieram z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodaję twaróg i ricottę.

Do masy serowej dodaję skórkę z pomarańczy oraz wlewam z niej wyciśnięty sok.

Białka ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z masą serową.

Masę przekładam do formy. Układam na wierzch talarki gruszki.

Sernik piekę przez 60 minut w temp. 175 st. C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Wybieram środkową półkę piekarnika.

Gotowy studzę i posypuję cukrem pudrem.

Rada:

Aby sernik nie opadł można studzić w piekarniku z uchylonym drzwiczkami.

Smacznego 🙂


Źródło: Tina, nr 20, wrzesień 2019.

 

3 odpowiedzi do “SERNIK Z GRUSZKAMI”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.