Sernik z mascarpone

Dziś, Drogi Czytelniku polecam Ci przepis na sernik z mascarpone, taki puszysty, delikatny w smaku, bardzo prosty w przygotowaniu. To sprawdzony przepis na sernik, niezwykle kremowy i pyszny. Dodatkowego uroku nadają dekoracje, np. aksamitna polewa czekoladowa z ciemnej lub białej czekolady, cukier puder, klasycznie lukier oraz świeże, kolorowe owoce, bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa lub płatki migdałów. Niezależnie czym udekorujesz swój wypiek polecam Ci sernik z mascarpone, uda się każdemu.

Zasmakuj Kuchni

Sernik z mascarpone z polewą HELIO


SKŁADNIKI:

  • 1 kg twarogu, np. z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 50 g miękkiego masła
  • 5 średnich jajek
  • do dekoracji: polewa HELIO + owoce, np. borówki, truskawki czy maliny

Uwagi do przepisu:

  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm.
  • Sernik piekę w kąpieli wodnej, tzn. sernik umieszczam na środkowej półce piekarnika (wybieram kratkę z wyposażenia piekarnika), a na półce niżej większą formę z wrzącą wodą, która podczas pieczenia paruje. Sernik dzięki temu po upieczeniu jest równy.
  • Sernik można polukrować i udekorować sezonowymi owocami, np. truskawkami, borówkami, jagodami i malinami.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. C, wybieram program grzanie góra/dół, bez termoobiegu.
  2. Papier do pieczenia lekko moczę pod wodą, zgniatam i odsączam z nadmiaru wody, łatwiej się wtedy układa w formie. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
  3. W większej misce umieszczam twaróg, oba cukry oraz miękkie masło, miksuję przez ok. 3 minuty.
  4. Po tym czasie dodaję serek mascarpone i całe jajka, miksuję przez kolejne 3 minuty. Na koniec wsypuję skrobię ziemniaczaną i chwilę miksuję, tylko do połączenia.
  5. Masę serową wlewam do tortownicy i ustawiam na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temp. 160 st. C. Na dolnej półce ustawiam większą formę z wrzącą wodą. Niech woda sięga mi.in. do połowy naczynia.

Sernik piekę przez ok. 90-100 minut. Po upieczeniu wyłączam piekarnik, nie otwieram drzwiczek. Sernik studzę w zamkniętym piekarniku przez 1 godzinę.


Wystudzony sernik dekoruję polewą i dekoracją mleczną HELIO.

Sernik z mascarpone

Zasmakuj Kuchni

Smacznego 😉


Inspiracja tutaj, z moimi zmianami.

20 odpowiedzi na “Sernik z mascarpone”

  1. Nigdy z mascarpone nie robiłam.. wygląda bardzo ładnie myślę że muszę spróbować Pani przepisu:)

  2. Pani Aniu, jakiego sera Pani użyła? Nie chce mi się samej mielić…maszynki myć…
    Będę wdzięczna za szybką odpowiedź. Jutro pieczemy z córką.

  3. Przepis zapisany. Tak pięknie wygląda…oby mi się udał. W te święta zrobię:))) oby mi się udał. To pierwszy raz…🤔

  4. Jest cudny i taki równiutki, ciekawy jaki będzie w smaku. Pierwszy raz mam sernik taki równy, mimo że pod koniec pieczenia boki poszły do góry ale podczas studzenia się wyrównał. Dziękuję to super przepis.

      1. Och, zachwycił wszystkich i po 10 minutach było po serniku. Gładki, kremowy, pyszny. Zrobiłam go na spodzie z herbatników, łatwiej go przełożyć na tacę. Na pewno będzie do powtórzenia. Dziękuję i pozdrawiam. 🤤😃

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *