SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU

Sernik z mlekiem w proszku to wypiek całoroczny, na który zawsze znajdą się chętni 😉 Delikatny w smaku, kremowy, udekorowany sezonowymi owocami jest pyszny i zachwyci Waszych gości. Sernik można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, musem owocowym lub lukrem. Jeśli wybieracie wersję z lukrem lub polewą warto dać mniej cukru. Polecam sprawdzony przepis na pyszny, domowy sernik z mlekiem w proszku.

Sernik z mlekiem w proszku


SKŁADNIKI:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
  • 2 budynie o smaku śmietankowym/waniliowym – 2 x 40 g (z cukrem)
  • 1 lekko czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 5 sporych jajek
  • do dekoracji: cukier puder oraz świeże owoce

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Sernik upieczony został w tortownicy o średnicy Ø 24 cm.
Sernik piekę na niższej niż środkowa półka piekarnika – podczas pieczenia bardzo urośnie (potem opadnie), warto by wierzch się nie przypalił.
Sernik piekę 100 minut, w zależności jakiej formy użyjesz sernik będzie się piekł dłużej lub krócej. Np. w mniejszej formie będzie wyższy, czas pieczenia będzie dłuższy.


PRZYGOTOWANIE:

W rondelku rozgrzej śmietankę, do ciepłej dodaj posiekane na kawałki masło. Gdy się rozpuści zamieszaj, wyłącz palnik i odstaw na bok.

W większej misce połącz ze sobą takie składniki jak: twaróg, mleko w proszku, szczyptę soli, cukier oraz cukier z wanilią oraz budynie (proszek). Zmiksuj. Do masy twarogowej dodaj wystudzone masło ze śmietanką oraz wbij całe jajka. Połącz za pomocą miksera.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (uprzednio wysmaruj ją masłem, by papier lepiej się przykleił). Wyłóż dno, zamknij obręcz. Na boki formy wyłóż papier do pieczenia tak by jego ranty wystawały ponad formę (sernik urośnie podczas pieczenia).

Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu.

Sernik umieszczam na blaszce z wyposażenia piekarnika. Niżej ustawiam większą formę z gorącą wodą, wypełniam nią ¾ formy (może być prostokątna lub kwadratowa). Dzięki temu sernik równomiernie się upiecze.

Sernik piecz równe 100 minut. Po upieczeniu wyłączam piekarnik i przez pełną godzinę nie otwieram piekarnika.

Po tym czasie wyjmuję sernik, studzę, posypuję cukrem pudrem i dekoruję owocami.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.