Sernik ze śliwkami i kruszonką

Pyszny i prosty w przygotowaniu sernik ze śliwkami, ricottą i kruszonką na kakaowym spodzie. Bez użycia miksera, tylko kilka podstawowych składników. Sprawdzony przepis na sernik, który zawsze się uda. Zamiast śliwek możesz użyć malin, truskawek, a nawet odsączonych i pokrojonych w kawałki brzoskwiń z puszki.

Sernik ze śliwkami i kruszonką


SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

  • czubata szklanka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g miękkiego masła

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g twarogu tłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 500 g serka ricotty
  • 2 duże jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 500 g śliwek – około 7 dużych sztuk

Składniki mam w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na kruchy spód (oprócz kakao) wymieszaj szybko ręką w misce. Ciasto na początku przypomina kruszonkę, wyrób je w kulę i oderwij 1/3 ciasta. Odłóż je na bok. Do reszty ciasta wmieszaj łyżeczkę kakao.


Porada: Możesz nie rozdzielać ciasta na jasną i ciemną część, tylko od razu wsypać kakao otrzymując ciemny kakaowy spód oraz kruszonkę.

Jeśli nie lubisz, nie dodawaj kakao, jednak dzięki ciemnemu spodzie, sernik po upieczeniu zyskuje ładny kontrast i dodatkowy smak.


Tortownicę lub niewielką formę wyłóż papierem do pieczenia, tak by lekko wystawał ponad rant formy (wyłóż dno i boki).

Ciemnym ciastem wylep dno tortownicy, np. o średnicy 23 – 26 cm lub prostokątnej formy o wymiarach 20 x 30 cm.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstaw formę z ciastem i piecz niecałe 15 minut.

W międzyczasie przygotuj masę serową. Do miski wyłóż twaróg, ricottę i dodaj resztę składników. Wymieszaj rózgą kuchenną, tak by nie było grudek.

Na upieczony spód wylej masę serową, ułóż równomiernie posiekane na mniejsze kawałki śliwki. Posyp kruszonką, czyli jasnym ciastem, które wcześniej odlożyłeś.

Sernik ze śliwkami i kruszonką piecz 1 godzinę w temp. 175 st. C, programem grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Po upieczeniu sernik możesz od razu wyjąć z piekarnika. Po przestudzeniu kroi się idealnie.

Sernik możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *