Serowe ciasto z borówkami

Ciasto pieczone w keksówce z ricottą i świeżymi borówkami posypane cukrem pudrem. Czego chcieć więcej gdy cappuccino na stole?;)

Pyszne, zjadłam połowę prawie od razu, resztą się podzieliłam😁

Sami zobaczycie, że ciasto dosłownie wciąga, po jednym kawałku chcemy więcej.

Delikatne, na serku z borówkami. Można ricottę zastąpić serkami śmietankowym Piątnicy, lepiej by były to zwarte serki, nie lejące się, płynne. Zamiast borówek można dodać żurawinę, wiśnie, suszone owoce czy dodać kakao, by powstało ciasto kakaowe.

Polecam!:)

WAŻNE!

  1. Wszystkie wymienione poniżej składniki powinny być w temp. pokojowej.
  2. Szklanka u mnie o pojemności 250 ml.
  3. Przepis jest na keksówkę o wymiarach: 12×25 cm.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru, opcja trzcinowego
  • 200 g masła
  • 4 jaja
  • 250 g ricotty lub 250 g serka śmietankowego Piątnicy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego, opcja śmietankowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka świeżych borówek
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miski.

Miękkie masło miksujemy, dodajemy ricottę, oba cukry, na koniec powoli wciąż miksując dodajemy po jednym jajku.

Następnie wsypujemy resztę składników (oprócz borówek, te na końcu), miksujemy krótko do połączenia składników.

Wrzucamy borówki, mieszamy lekko łyżką.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, wyrównujemy.

Pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godzinę do tzw. suchego patyczka, grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.

SMACZNEGO 🙂

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.