Serowe naleśniki z twarogiem na słodko

Kto ich nie lubi! Kto nie jadł! Nie znam, po prostu nie znam 😉 Są wspaniałe, delikatne, smakują mi na zimno, na ciepło, chrupiące z patelni, każda wersja mnie zadowoli.

Dziś serowe ciasto naleśnikowe z twarogiem na słodko (dla łasuchów dużych i małych! 😉 ) z przepisu Magdy Gessler, ze Smaków Życia. Ciasto delikatne, farsz serowy obłędny!

Składniki na serowe ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 100 g sera cheddar
  • szczypta soli

Przygotowanie serowego ciasta naleśnikowego:

Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Na koniec dodać ser starty na drobnej tarce i wymieszać. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.

Składniki na twarogowy farsz:

  • 400 g twarogu
  • 4 żółtka
  • niecała szklanka cukru
  • cukier waniliowy lub laska wanilii
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • klarowane masło do smażenia

Przygotowanie:

Twaróg zemleć. Utrzeć żółtka z cukrem, dodawać ser po łyżce nadal ucierając. Dodać cukier waniliowy lub wyskrobany miąższ z wanilii. Dodawać kremówkę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok. pół szklanki).Nakładać ser na naleśniki, składać i podsmażać na klarowanym maśle. Podawać ze świeżymi owocami, musem owocowym lub konfiturą.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.