Serowe pizzerinki, hit na imprezę!

Najłatwiejsza przekąska na imprezowym stole, na ciepło, na zimno, świetnie się prezentuje. Zarażam nią wszystkich znajomych i bliskich, każdy chrupie w różnych smakach. Bo pomysłów na nie jest masa:)

Rozpływający się żółty ser i parmezan, delikatna, dobra szynka, no pycha! Można przed upieczeniem posmarować je jajkiem i posypać np. makiem, sezamem lub czarnuszką. Polecam na każdą imprezę, na ciepło lub zimno!

SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka plastrów żółtego sera, u mnie morski
  • kilka plastrów szynki
  • tarty parmezan, wg uznania
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • opcja: małe roztrzepane jajko + dowolna posypka

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto rozkładam na blacie, smaruję koncentratem, układam plastry żółtego sera, na nie plastry szynki, posypuję równomiernie parmezanem.

Zwijam wzdłuż dłuższego boku, kroję na ok, pół centymetrowe talarki. Układam na papierze do pieczenia.

Piekę w temp. 200 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut. Po kolorze upieczonego ciasta francuskiego poznacie, że czas wyciągać:)

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.