Ślimaczki z ciasta francuskiego

Pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego z żółtym serem oraz szynką. Dodatkowego smaku i lekkiej ostrości dodaje aromatyczna rukola. To prosta w przygotowaniu przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie, także w ciągu dnia. Ślimaczki z ciasta francuskiego smakują na ciepło lub zimno. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego. W opisie dodatkowo wiele porad dotyczących dodatków.

Ślimaczki z ciasta francuskiego


SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego – 300 g
  • 7 plastrów żółtego sera
  • 5 plastrów szynki
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • mała garść rukoli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, programem: grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasto rozkładam na blacie, smaruję koncentratem (lub ketchupem), równomiernie rozkładam plastry żółtego sera, posypuję rukolą.

Porada. Rukolę możesz zastąpić listkami świeżej bazylii lub posiekaną natką pietruszki.

Na ser z rukolą układam pięć plastrów szynki.

Po całości równomiernie posypuję tartym parmezanem. Może być grana padano, bursztyn.. Każdy twardy i aromatyczny ser będzie dobry, nada dodatkowego aromatu i smaku.

Porada. Możesz zrezygnować z dodatku szynki (jakichkolwiek wędlin) i przygotować pyszne ślimaczki wegetariańskie z dodatkiem połączenia różnych serów, jak np. feta, sera koziego, twarożku, żółtego, pleśniowego.. Do serowych ślimaczków polecam dodatek passaty (lub koncentratu pomidorowego) ze świeżymi ziołami, np. bazylią, rukolą.

Całość zwijam w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroję w niezbyt cienkie plastry. Wychodzi równo 12 sztuk.

Ślimaczki układam na papierze do pieczenia zachowując odstępy, ciasto podrośnie.

Ślimaczki z ciasta francuskiego piekę 30 minut na środkowej półce piekarnika.

Porada. Ułożone na papierze do pieczenia ślimaczki (przed pieczeniem) możesz posmarować roztrzepanym jajkiem i piec jak dalej. Bądź posmarować jajkiem i posypać czarnuszką, makiem, sezamem.

Na ślimaczki z ciasta francuskiego jest wiele rozmaitych przepisów.

Ślimaczki z ciasta francuskiego możesz przygotować na wytrawnie z rozmaitymi wędlinami, serami, cebulą. Możesz posmarować ciasto szpinakiem przygotowując ślimaczki ze szpinakiem. Ciasto francuskie smakuje także posmarowane aromatyczną pastą z oliwek tapenadą. Dodatkiem może być świeża rukola.

Ślimaczki z ciasta francuskiego przygotujesz także na słodko: z twarożkiem, z budyniem, marmoladą, dżemem. W wersji na słodko posypane cukrem pudrem smakują obłędnie. Polecam zatem ciekawe ciasto francuskie z budyniem.

Smacznego

Ślimaczki z ciasta francuskiego

2 odpowiedzi na “Ślimaczki z ciasta francuskiego”

  1. Ślimaczki z ciasta francuskiego to połączenie prostoty, smaku i elegancji. Jestem zachwycony tym przepisem, ponieważ ten wspaniały przysmak może być przygotowany w bardzo krótkim czasie, a efekt końcowy jest po prostu oszałamiający!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *