Sezonowość w kuchni, czyli co i kiedy smakuje najlepiej

Wiele czytałam na temat owoców i warzyw. Oczywiście są nie tylko bardzo zdrowe, lecz także smaczne i zdobią niejedno kulinarne danie.

O ile warzywa można jeść do woli, z owocami należy już uważać – są słodkie, zawierają dużo cukrów, nie zajadajcie się nimi przed snem 🙂

Aby cieszyć się najlepszym smakiem niektórych owoców i warzyw zestawiłam dla Was poniżej miesiące, w których smakują najlepiej.

Owoce:

  1. Czereśnie – od czerwca do lipca
  2. Gruszki – cały rok
  3. Jabłka – cały rok
  4. Jagody – od lipca do sierpnia
  5. Maliny – od czerwca do września
  6. Śliwki – od sierpnia do października
  7. Truskawki – od maja do czerwca

Warzywa:

  1. Bakłażan – od czerwca do września
  2. Botwinka – od maja do września
  3. Bób – od maja do lipca
  4. Cebula dymka – od marca do września
  5. Cukinia – od lipca do października
  6. Dynia – od sierpnia do listopada
  7. Fasolka szparagowa – od lipca do października
  8. Kalarepa – od maja do września
  9. Kukurydza – od lipca do października
  10. Ogórek – od maja do października
  11. Papryka – od lipca do września
  12. Pomidor – od kwietnia do października
  13. Rabarbar – od maja do lipca
  14. Rzodkiewka – od marca do sierpnia
  15. Szparagi – od maja do lipca

Nie przegapmy sezonowych produktów! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.