Śledź z serkiem wiejskim, jabłkiem i cynamonem

Śledzie bardzo lubię, w naszym domu często je jadamy. Nie tylko na święta czy od święta – nawet co trzeci dzień na śniadanie, czy kolację.

Dawniej jadało się śledzia z ziemniakami na obiad. Spotkałam się jeszcze z kilkoma starszymi osobami, u których to danie serwuje się na obiad. Tak jak rosół z ziemniakami:)

Wracając do sałatki śledziowej… 🙂

Ze względu na to, że jadamy często śledzie postanowiłam trochę z nimi poeksperymentować, wymyśleć coś nowego, połączyć co nieco różne smaki, urozmaicić ten smak. Rozejrzałam się po kuchni i lodówce i…pomysł sam się nasunął. Postanowiłam zrobić śledzia z jabłkiem z lekkim cynamonem w towarzystwie serka wiejskiego. Mam nadzieję, że tak jak my szybko zakochaliśmy się w tej odsłonie śledzika Wam także zasmakuje.

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych w oleju
  • 2 jabłka
  • 5 łyżek serka wiejskiego
  • pół dużej cebuli
  • pieprz, cynamon

Przygotowanie:

Płaty śledziowe kroimy w większą kostkę. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, tak jak cebulkę. Mieszamy składniki w misce, dodajemy serek wiejski, przyprawiamy. Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.