Śledzie a la matjas z pieczarkami i musztardą

Kolejny pomysł na świąteczną sałatkę, choć w moim rodzinnym domu śledzie trafiają na stół przy okazji jesiennej pogody czy imienin. Okazja zawsze się trafi, bo na śledzi jest masa sposobów, pomysłów. Idealna przystawka, przekąska, nie tylko od święta, więc polecam.

SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania śledzi a la matjas w oleju (2 x 220g)
  • 1 opakowanie śledzi korzennych (1x220g)
  • 10 – 12 większych pieczarek pokrojonych w średnią kostkę lub paseczki (i tak ich wielkość się skuli)
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 2 – 3 łyżki musztardy ziarnistej
  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek i lubczyk do smaku
  • mały pęczek koperku drobno posiekanego
  • masło klarowane

PRZYGOTOWANIE:

  • Na maśle przesmaż pieczarki i cebulę, gdy zmiękną przypraw do smaku, śledzie pokrój w paseczki.
  • Gotowy farsz z patelni przestudź i połącz ze śledziami, dodaj resztę składników, koperek i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
  • Smacznego:)

2 odpowiedzi do “Śledzie a la matjas z pieczarkami i musztardą”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.