Śledzie korzenne z czarnuszką ze słoika

Na świeżą bagietkę z masełkiem polecam 🙂 Lubimy na kolację śledzie, jeszcze takie! Na kanapkę, przekąskę w ciągu dnia, na kolację. Wyraziste, korzenne, pyszne 🙂

Składniki:

  • 250 g śledzi korzennych a la matjas
  • 2 mniejsze cebulki
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • pieprz cytrynowy
  • 3 ziela angielskie
  • kilka goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka ziarenek czarnuszki (rozgnieciona świetnie zastępuje pieprz)
  • olej

Przygotowanie:

  1. śledzie kroimy w większą kostkę, cebulkę i suszone pomidory drobno siekamy.
  2. układamy w słoiku warstwami, cebulka, śledź, suszone pomidory, cebulka, śledź, suszone pomidory, wrzućcie ziele, goździki, czarnuszkę, doprawcie świeżym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, zalejcie wszystko olejem. Odstawcie do lodówki, aby składniki się przegryzły.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.