Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku to prosta i niezwykle smaczna sałatka ze śledzi i ogórków konserwowych w sosie słodko-ostrym z cebulką. Aromatyczny i szybki sos to połączenie ketchupu z wyrazistą w smaku ostrą musztardą oraz zeszkloną na oleju cebulką. Śledzie po cygańsku podasz z pieczywem na wszelakie okazje i Święta. To super przekąska na imieniny bądź Sylwester. Zapraszam po mój sprawdzony i super smaczny przepis na śledzie w pysznym sosie pomidorowo-musztardowym.

Śledzie po cygańsku


SKŁADNIKI:

  • 8 filetów śledziowych z oleju – 500 g
  • 3 ogórki konserwowe – 160 g
  • 2 cebule – 190 g
  • 10 łyżek pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka

PRZYGOTOWANIE:

Śledzie po cygańsku zaczynam od naszykowania wszystkich składników.

Śledzie kroję wzdłuż na pół i kroję w kostkę. Ogórki konserwowe kroję w podobnej wielkości do śledzi kostkę.

Dwie cebule obieram, kroję na pół i w cienkie piórka.

Na patelni rozgrzewam cztery łyżki oleju rzepakowego. Przesmażam na nim cebulę. Smażę ją na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut, często mieszając.

Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dodaję dziesięć pełnych łyżek ketchupu oraz dwie łyżki ostrej musztardy.

Całość mieszam, doprawiam:

  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Sos smażę minutę na małej mocy palnika.

Porada. W ostateczności, jeśli nie lubisz ostrości, składniki możesz zamienić na delikatną musztardę oraz ketchup łagodny. Jednak w tym daniu chodzi o tę ostrość przełamaną słodką, mieloną papryką oraz cukrem pudrem.

W większej misce mieszam ze sobą wszystkie składniki sałatki. W razie potrzeby doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Śledzie po cygańsku smakują z pieczywem jako przekąska.

Smacznego

Kuchnia Ani

2 odpowiedzi na “Śledzie po cygańsku”

Skomentuj Ulka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *