Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku z dodatkiem rodzynków w sosie pomidorowym z cebulką, pachnące liściem laurowym, goździkami i zielem angielskim. Śledzie po kaszubsku w sosie słodko-kwaśnym z delikatną słodyczą cukru trzcinowego przełamaną dodatkiem octu winnego. Śledzie po kaszubsku to jedna z lepszych propozycji przystawek/przekąsek na świątecznym (i nie tylko) stole. Domowe śledzie po kaszubsku obok śledzi pod pierzynką i śledzi w oleju są jednymi ze smaczniejszych przekąsek śledziowych serwowanych na wielu imprezach, w tym Sylwester, domowe uroczystości, Święta. Zapraszam po mój sprawdzony od lat i najlepszy przepis na śledzie po kaszubsku.

Śledzie po kaszubsku


SKŁADNIKI:

  • 500 g filetów śledziowych matias
  • 5 małych cebul
  • spora garść rodzynków
  • 1 ½ łyżki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki passaty
  • 3 łyżki octu winnego
  • 6 goździków, 5 liści laurowych, 5 kulek ziela angielskiego, świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Pięć małych cebul (lub trzy większe) obieram i siekam w cienkie piórka.

Porada. Zamiennie można użyć czerwonej cebuli.

Filety śledziowe kroję na ok. 2 cm kawałki.

Porada. Do przygotowania śledzi po kaszubsku można użyć filetów śledziowych z zalewy lub z oleju. Jeśli wybierasz śledzie solone z beczki wymocz je dokładnie w zimnej wodzie przez około godzinę, co 20 minut wymieniając wodę. Pod koniec sprawdź słoność śledzia.

Na patelni rozgrzewam cztery łyżki oleju. Przesmażam na nim posiekaną cebulę wraz z przyprawami:

  • 6 goździków
  • 5 liści laurowych
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 ½ łyżki cukru trzcinowego

Cebulę z przyprawami smażę kilkanaście minut na małej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając. Cebula powinna się ładnie zeszklić a cukier całkowicie rozpuścić.

Gdy cebula jest szklista i miękka, wlewam połowę szklanki passaty, dodaję garść wymoczonych rodzynków.

Porada. Garść rodzynków wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem, odstaw na pięć minut, po czym odcedź i dodaj do cebuli na patelni.

Porada. Zamiast rodzynków w ostateczności możesz sięgnąć po posiekane suszone śliwki lub suszoną żurawinę.

Po wymieszaniu wszystkich składników całość smażę pięć minut, delikatnie mieszam. Po tym czasie wlewam trzy łyżki octu winnego. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Całość próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku cukrem lub/i solą.

Farsz z patelni wykładam do miski, odstawiam na bok i studzę.
Do przestudzonego farszu z cebuli i passaty dodaję pokrojone śledzie, mieszam delikatnie łyżką. Wkładam do słoika lub pozostawiam w szklanej misce i przykrywam. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują drugiego dnia. Możesz je przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiku do tygodnia czasu.


Smacznego

Kuchnia Ani

5 odpowiedzi na “Śledzie po kaszubsku”

  1. Najlepsze jakie do tej pory robiłam i jadlam:).
    Nie wiedziałam że te domowe tak łatwo zrobić.
    Dziękuję za przepis!
    Ewelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *