Śledzie pod pierzynką to jedna z moich ulubionych potraw na wigilijnym stole. Nie powtarzam ich w ciągu roku, smakują najbardziej wyczekane na wigilijnej kolacji. Kawałki śledzia przykryte kołderką z majonezu, tartego żółtego sera i jajek, dziś z dodatkiem ogórków konserwowych, całość udekorowana posiekaną natką. Zdecydowanie smak młodzieńczych, rodzinnych lat i świąt:) Do śledzi pod pierzynką można dodać tartą marchew, jabłka lub buraczki, podać w dużej szklanej misce warstwowo. Śledź pod pierzynką podany na dużym półmisku cieszy oko, smakuje obłędnie, dlatego polecam na świąteczny stół jak nic!
Śledzie pod pierzynką
SKŁADNIKI:
- 500 g filetów śledziowych w oleju a la matjas
- 165 g ogórków konserwowych (7 małych sztuk)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g tartego sera
- świeżo zmielony pieprz
- 5 łyżek majonezu
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie kroję w niezbyt małą/dużą kostkę. Ogórki drobno siekam w kostkę. Jajka obieram i ścieram na tarce o małych oczkach.
Na półmisku układam śledzie, smaruję 2 łyżkami majonezu, posypuję 2 tartym jajkami, lekko pieprzę. Układam warstwę ogórków, na nie tarte ostatnie 2 jajka, smaruję 3 łyżkami majonezu, posypuję serem, lekko pieprzę i dekoruję natką.
Smacznego 🙂
Świetny przepis! Jadłam, szczęściara:))