Śledzie pod pierzynką

To danie ze śledzi serwujemy w domu na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Oczywiście w ciągu roku też chętnie sięgam po ten przepis, ale jak się na coś czeka to podobno smakuje lepiej.. Tak więc staram się, by śledzie pod pierzynką serwowane były od święta, tak aby się czekało i lepiej smakowały 😉

Dziś śledzie pod pierzynką, mojej Mamy. Śledzie drobno pokrojone z majonezem, tartym jajkiem i serem. Pyszne!

Nie podaję konkretnie składników, zawsze robię śledzie na oko. Bardziej chodzi tu o składniki i kolejność układania dania na półmisku lub w misce. Zapraszam na moje ulubione śledzie 😉

SKŁADNIKI:

  • kilka płatów śledzi marynowanych pokrojonych w kostkę
  • majonez
  • jajka ugotowane na twardo
  • tarty żółty ser
  • pieprz
  • opcjonalnie: lubczyk
  • do dekoracji: natka lub koperek

PRZYGOTOWANIE ŚLEDZI POD PIERZYNKĄ:

Półmisek smarujemy niewielką ilością majonezu, układamy kawałki śledzia, posypujemy tartym serem żółtym, na to tarte na dużych oczkach jajko, lekko pieprzymy, następnie znów majonez, śledzie, ser, jajka, pieprz i tak dalej aż do końca składników. Na wierzchu jest majonez posypany tartym serem i jajkiem, udekorowany natką lub koperkiem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.