Śledzie pod pierzynką

To danie ze śledzi serwujemy w domu na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Oczywiście w ciągu roku też chętnie sięgam po ten przepis, ale jak się na coś czeka to podobno smakuje lepiej.. Tak więc staram się, by śledzie pod pierzynką serwowane były od święta, tak aby się czekało i lepiej smakowały 😉

Dziś śledzie pod pierzynką, mojej Mamy. Śledzie drobno pokrojone z majonezem, tartym jajkiem i serem. Pyszne!

Wybaczcie, nie podaję konkretnie ILOŚCI składników, zawsze robię śledzie na oko, moja mama też. Raz zapotrzebowanie jest duże, bo gości masa, raz skromniej bo porcja bez świąt dla mnie i męża. Bardziej chodzi mi tu o przekazanie kolejności układania poszczególnych składników dania na półmisku lub w misce oraz pomysł. Jednak gdyby ktoś bardzo chciał mogę doprecyzować przepis 😉

Zapraszam na moje ulubione śledzie i życzę smacznego:)

SKŁADNIKI:

  • kilka płatów śledzi marynowanych pokrojonych w niedużą kostkę
  • kilka jajek ugotowanych na twardo
  • tarty na dużych oczkach żółty ser
  • majonez
  • pieprz
  • opcjonalnie: suszony lubczyk
  • do dekoracji: natka lub koperek

PRZYGOTOWANIE ŚLEDZI POD PIERZYNKĄ:

Półmisek smarujemy niewielką ilością majonezu, układamy kawałki śledzia, posypujemy tartym serem żółtym, na to układamy tarte na dużych oczkach jajko, lekko pieprzymy (plus opcja lubczyk), następnie znów układamy kolejne porcje/warstwy: majonez (nie dużo, tak aby lekko przykryć śledzie), na to pokrojone śledzie, ser, jajka, pieprz i tak dalej aż do wyczerpania składników. Na wierzchu śledzie posmarowane są majonezem, posypane tartym serem i jajkiem, udekorowane świeżą natką lub koperkiem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.