Śledzie w oleju z cebulką

Śledzie w oleju, nasza tradycja, nigdy nie zabrakło ich na świątecznym stole. Ba! Często pojawiają się na wszelakich innych uroczystościach, najczęściej imieninach czy rocznicach. Śledzie w oleju z cebulką zawsze się sprawdzą, to prosty przepis na danie do pieczywa i wspólnego biesiadowania. Smacznego!

SKŁADNIKI:

  • 8 płatów śledziowych ala matias
  • 5 cebul
  • ok. 300 ml oleju
  • płaska łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 liski laurowe
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebule obieram i kroję w cienkie talarki. Przekładam do miski, wlewam kilka łyżek oleju, dodaję łyżkę cukru pudru i ocet, mieszam, odstawiam na bok.
  2. Śledzie płuczę pod bieżącą zimną wodą, osuszam na ręczniku papierowym. Kroję je w niezbyt duże kawałki, dodaję cebulę i mieszam.
  3. Tak przygotowane śledzie wkładam do słoika, zalewam resztą oleju, dodaję liście i ziele, lekko przyprawiam pieprzem i zamykam. Odstawiam na 24 godziny do lodówki.
  4. Gotowe przekładam do miski i podaję. Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.