Śledzie w oleju, nasza tradycja, nigdy nie zabrakło ich na świątecznym stole. Ba! Często pojawiają się na wszelakich innych uroczystościach, najczęściej imieninach czy rocznicach. Śledzie w oleju z cebulką zawsze się sprawdzą, to prosty przepis na danie do pieczywa i wspólnego biesiadowania. Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 8 płatów śledziowych ala matias
- 5 cebul
- ok. 300 ml oleju
- płaska łyżka cukru pudru
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 liski laurowe
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Cebule obieram i kroję w cienkie talarki. Przekładam do miski, wlewam kilka łyżek oleju, dodaję łyżkę cukru pudru i ocet, mieszam, odstawiam na bok.
- Śledzie płuczę pod bieżącą zimną wodą, osuszam na ręczniku papierowym. Kroję je w niezbyt duże kawałki, dodaję cebulę i mieszam.
- Tak przygotowane śledzie wkładam do słoika, zalewam resztą oleju, dodaję liście i ziele, lekko przyprawiam pieprzem i zamykam. Odstawiam na 24 godziny do lodówki.
- Gotowe przekładam do miski i podaję. Smacznego!
Proste a jakie smaczne!
Pozdrawiam
Kasia
😊👍