Śledzie w oleju z przyprawami

Klasyczne śledzie w oleju z cebulką z dodatkiem słodkiej mielonej papryki i oleju z suszonych pomidorów z ziołami, które nadają daniu ze śledzi innego koloru.

Do takich śledzi dodaję czasem suszone owoce, np. rodzynki lub śliwki.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe, mogą być śledzie z pudełeczka, matiasy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • słodka mielona papryka dla koloru
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów z ziołami
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • olej roślinny, np. lniany

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekam w krążki. Czosnek przeciskam przez praskę.
  2. Filety śledziowe myję pod kranem, wkładam do szklanej miski i zalewam zimną wodą. Wstawiam do lodówki, co 2 godz. śledzie płuczę wymieniając wodę na świeżą. Po 6 godzinach płuczę ostatni raz, suszę na papierowym ręczniku.
  3. Śledzie kroję na kawałki, układam w misce, dodaję cebulę, czosnek, lekko mieszam, wszystkie przyprawy i zalewam olejem lnianym + olejem z suszonych pomidorów, delikatnie mieszam.
  4. Odstawiam śledzie na kilka godzin do lodówki.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.