Śledzie w oleju

Śledzie w oleju to jedna z bardziej tradycyjnych przystawek świątecznych na stole. Poniżej przepis na jedne z pyszniejszych śledzi w oleju z dodatkiem smażonej cebulki, ziaren kolendry, gorczycy i kolorowego pieprzu.

SKŁADNIKI:

  • 7 solonych filetów śledziowych
  • 4 cebule – 580 g
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach
  • 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
  • 1/2 łyżeczki gorczycy w ziarenkach
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • szczypta soli
  • 200 ml oleju lnianego
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 5 łyżek oleju do smażenia cebuli

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obierz, drobno posiekaj i przesmaż na 5 łyżkach oleju przez 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Cebula ma się ładnie zeszklić. Pod koniec smażenia lekko ją posól. Zamiast smażenia cebuli możesz ją ułożyć na sitku i zalać wrzątkiem.

Śledzie wymaczaj przez 1 godzinę i 20 minut w zimnej wodzie. W tym czasie co 20 minut zmieniaj wodę. Woda ma całkowicie przykryć śledzie.

Po tym czasie śledzie wytrzyj delikatnie ręcznikiem papierowym i pokrój w skośne paski.

Na koniec rozłóż śledzie z cebulą do trzech słoików o pojemności ok. 500 ml.

Układaj na przemian cebulkę, śledzie, cebulkę, śledzie, dodaj po liściu laurowym, kilka ziarenek gorczycy, kolendry, kolorowego pieprzu, po 2 kulki ziela angielskiego na słoik, cebulkę i znów śledzie, zalej wszystko olejem lnianym i olejem rzepakowym. Możesz dodatkowo na sam wierzch wsypać po 2 ziarenka kolorowego lub czarnego pieprzu.

Możesz także zrezygnować z łączenia obu oleju i wykorzystać jedynie 400 ml oleju rzepakowego lub 400 ml oleju lnianego. Inną opcją jest także wymieszanie oleju z olejem lnianym i oliwą z oliwek.

Zakręć słoiki i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 dni. Tak przechowywane śledzie z cebulą w oleju mogą w słoikach postać 2 tygodnie.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.