Śledzie w śmietanie

Przepyszne śledziki nie tylko od Święta na Święta ;D

Umieściłam je w kategorii świątecznej, gdyż najczęściej kojarzą się nam ze świętami. Ale okazji w roku jest wiele, więc warto czasem wyłożyć na stół śledzika, nie na raz 🙂

Składniki:

  • 2 x opakowanie 400 g śledzi matjasów w oleju, wychodzi około 8 płatów
  • 2 średnie cebule
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 1 duże kwaskowate jabłko
  • łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • 2,5 łyżeczki cukru, dużo świeżo zmielonego pieprzu do smaku
  • 5 łyżek octu winnego
  • opakowanie 400g śmietany 18%
  • 1 duża łyżka + 1 mała ostrej musztardy
  • 3,5 łyżki majonezu

Przygotowanie:

1. Matjasy kroimy w kostkę. Zalewamy 5 łyżkami octu winnego, odstawiamy na chwilę.

2. Przez ten czas siekamy drobno cebulę, jabłko, ogórki. Dodajemy do śledzi razem ze śmietaną, majonezem i musztardą. Dodajemy drobno posiekaną natkę i doprawiamy cukrem do smaku. Ewentualnie dodajcie jeszcze octu, pieprzu wedle uznania.

Smacznego nie tylko od Święta! 😀

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.