Śledzie w śmietanie z dodatkiem kiszonych ogórków i jabłek to jedna z moich ulubionych pozycji w postaci przekąsek świątecznych. Są łatwe w przygotowaniu, o prostym składzie i z łatwo dostępnych składników. Smaku i dodatkowego aromatu dodaje połączenie w sosie ostrej musztardy z octem winnym.
Śledzie w śmietanie przygotowuję na kilka sposobów:
- z dodatkiem majonezu lub nie,
- łączę pół na pół śmietanę z jogurtem naturalnym,
- z jogurtem naturalnym z dodatkiem 2 łyżek kwaśnej śmietany – wersja lżejsza,
- z dodatkiem majonezu i chrzanu,
- z dodatkiem majonezu i musztardy,
- w śmietanie z dodatkiem łyżeczki ostrej musztardy,
- w śmietanie z dodatkiem łyżeczki chrzanu.
Dodatkowo wzbogacam smak świeżymi ziołami, posiekaną natką, koperkiem lub natką wymieszaną z drobnym szczypiorem.
Śledzie w śmietanie
SKŁADNIKI:
- 500 g śledzi matiasów w oleju
- 350 g śmietany 18 %
- 2 lekko czubate łyżki majonezu – możesz zastąpić go gęstym jogurtem naturalnym
- 1 spora cebula – 150 g
- 5 średnich ogórków kiszonych – 230 g
- 1 duże jabłko – 300 g
- 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy
- 4 łyżki octu winnego lub octu z winnych jabłek
- łyżka świeżych, posiekanych drobno ziół: natki pietruszki lub koperku
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Matiasy odsączam z oleju, kroję wzdłuż na pół i w kostkę. Układam w misce. Zalewam je 4 łyżkami octu winnego, odstawiam na 5 minut.
Przez ten czas kroję drobno cebulę, jabłko (możesz je obrać ze skórki lub nie) oraz ogórki. Posiekane: cebulę, jabłko i ogórki dodaję do śledzi.
Teraz przygotowuję sos: w miseczce łączę rózgą śmietanę, majonez i musztardę. Wsypuję drobno posiekaną natkę, cukier puder i świeżo zmielony kolorowy pieprz. Łączę ze śledziami.
Jeśli wolisz, możesz kolorowy pieprz zastąpić zwykłym lub pieprzem cytrynowym, nada dodatkowego aromatu.
Śledzie w śmietanie przechowuj w lodówce, do kilku dni w słoiku lub w szklanej misce przykrytą folią spożywczą.
Lepiej przygotować je np. dzień przed świętami (lub planowaną uroczystością) i zjeść w ciągu 2-4 dni.
Smacznego.
Przepyszne! Robiłam wczoraj :))
Super 😉👍
Świetny przepis. Idealne proporcje.