Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie z dodatkiem kiszonych ogórków i jabłek to jedna z lepszych pozycji w postaci przekąsek lub przystawek świątecznych. To śledzie, których nie może zabraknąć podczas wigilijnego spotkania. Są łatwe w przygotowaniu, o prostym składzie i z łatwo dostępnych składników. Zdecydowanie lepsze pod względem smaku i składu od tych gotowych, kupnych. Podasz je nie tylko od święta. Śledzie w śmietanie smakują na domowych uroczystościach, ot tak do pieczywa podczas śniadania. Smaku i dodatkowego aromatu dodaje połączenie w sosie ostrej musztardy z octem winnym. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na śledzie w śmietanie, pyszne i proste.

Śledzie w śmietanie przygotowuję na kilka sposobów:

  • z dodatkiem majonezu lub nie,
  • łączę pół na pół śmietanę z jogurtem naturalnym,
  • z jogurtem naturalnym z dodatkiem 2 łyżek kwaśnej śmietany – wersja lżejsza,
  • z dodatkiem majonezu i chrzanu,
  • z dodatkiem majonezu i musztardy,
  • w śmietanie z dodatkiem łyżeczki ostrej musztardy,
  • w śmietanie z dodatkiem łyżeczki chrzanu.
Porada. Jeśli chcesz stworzyć jeszcze lepszą wersję śledzi w śmietanie, dodaj 4 łyżki startego na dużych oczkach żółtego sera.

Dodatkowo wzbogacam smak świeżymi ziołami, posiekaną natką, koperkiem lub natką wymieszaną z drobnym szczypiorem.

Śledzie w śmietanie


SKŁADNIKI:

  • 500 g śledzi matiasów w oleju
  • 350 g śmietany 18 %
  • 2 lekko czubate łyżki majonezu – możesz zastąpić go gęstym jogurtem naturalnym
  • 1 spora cebula – 150 g
  • 5 średnich ogórków kiszonych – 230 g
  • 1 duże jabłko – 300 g
  • 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy
  • 4 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • łyżka świeżych, posiekanych drobno ziół: natki pietruszki lub koperku
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Matiasy odsączam z oleju, kroję wzdłuż na pół i w kostkę. Idealna do tych celów będzie deska szklana, która nie chłonie zapachu śledzi tak jak, np. drewniana czy plastikowa. Umyjesz ją z łatwością. Dodatkowo, ta z pięknymi nadrukami ozdobi na co dzień kuchenny blat.

Śledzie układam w misce. Zalewam je 4 łyżkami octu winnego, odstawiam na 5 minut.

Przez ten czas kroję drobno cebulę, jabłko (możesz je obrać ze skórki lub nie) oraz ogórki. Posiekane: cebulę, jabłko i ogórki dodaję do śledzi. Mieszam wszystkie składniki.

Porada. Jabłko oraz ogórki możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Teraz przygotowuję sos: w miseczce łączę rózgą śmietanę, majonez i musztardę. Wsypuję drobno posiekaną natkę, cukier puder i świeżo zmielony kolorowy pieprz. Sos łączę ze śledziami, dokładnie mieszam.

Jeśli wolisz, możesz kolorowy pieprz zastąpić zwykłym lub pieprzem cytrynowym, nada dodatkowego aromatu.

Śledzie w śmietanie przechowuj w lodówce, do kilku dni w słoiku lub w szklanej misce przykrytą folią spożywczą.

Lepiej przygotować je np. dzień przed świętami (lub planowaną uroczystością) i zjeść w ciągu 2-4 dni. Śledzie przygotowane wcześniej “przegryzą” się, a smaki ładnie połączą.

Śledzie w śmietanie to jedna z naszych polskich tradycji szybkiej przekąski lub przystawki, nie tylko świątecznej. Choć każdy ma swoją ulubioną wersję śledzi w śmietanie, to myślę że mój przepis przypadnie Ci do gustu. Wszystko w nich jest wyczuwalne, wyważone w smaku, idealnie połączone. Polecam domowe śledzie w śmietanie, których przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę a smak i skład jest zdecydowanie lepszy od kupnych.

Smacznego.

5 odpowiedzi na “Śledzie w śmietanie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.