Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym z koperkiem

Lubię eksperymentować z różnymi produktami, łączyć smaki, próbować. Dziś padło na kolejną odsłonę śledzia (nie na raz:) zapas to podstawa. Szczególnie, że na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, i następnego dnia…

Niby taki oczywisty śledź – śmietana, koper, ALE jest tu też inne ciekawe połączenie, musztarda dijon, pieprz cytrynowy, koper suszony, ziele mielone. Zawsze to nieco inny smak, proporcje, przyprawy, itp. Zajadamy go do świeżej kromki buły z masełkiem. Śniadanie i kolacja z głowy 🙂 A jakie dobre!

Składniki:

  • 2 x 220 g opakowanie filetów śledziowych a la matjas w oleju (ok. 4 płaty)
  • 1 cebula
  • łyżka suszonego koperku
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • pół łyżeczki lub płaska łyżeczka (jaką ostrość wolicie) musztardy dijon
  • mielony pieprz cytrynowy do smaku
  • świeży pieprz do smaku
  • szczypta mielonego ziela angielskiego

Przygotowanie śledzi:

  1. śledzie kroimy w paseczki, kosteczkę, jak wolicie, cebulę drobno siekamy,
  2. w misce łączymy wszystkie składniki, doprawiamy, odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.