ŚLEDZIE Z CEBULKĄ

Absolutna klasyka na wigilijnym lub imieninowym (u nas szczególnie;) stole. Uwielbiam śledzie z rozmaitymi dodatkami lub te tradycyjne, najprostsze jak dziś, z cebulką i kolorowym pieprzem.

Na miskę śledzi jest masa pomysłów, w naszym domu szczególnym powodzeniem cieszą się takie pozycje jak:

  • śledzie z cebulką w oleju
  • śledzie po kaszubsku
  • śledzie z suszonymi pomidorami
  • śledzie z pieczarkami i cebulką w oleju
  • śledzie z marynowanymi warzywami, najczęściej ogórkami, papryką, grzybami czy marynowaną cebulką
  • sałatka śledziowa z kukurydzą, papryką i ogórkami konserwowymi/kiszonymi z majonezem
  • śledzie po żydowsku, wspomnienie dzieciństwa!
  • śledzie pod pierzynką, z tartym serem i majonezem, uwielbiam!
  • śledzie z jabłkiem i jogurtem z kolorowym pieprzem
  • śledzie z suszonymi śliwkami w oleju i occie jabłkowym.

Do jednych przepisów wracamy częściej w ciągu roku, niektóre czekają na Wigilię, są to śledzie pod pierzynką, sałatka śledziowa i śledzie po żydowsku.

Śledzie z cebulką


SKŁADNIKI:

  • 6 płatów śledziowych a la matias
  • 3 duże cebule, obrane, posiekane w cienkie piórka
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżka octu smakowego, np. winny, jabłkowy, ryżowy, śliwkowy
  • opcja: 2 drobniutko posiekane suszone pomidory, dla dodatkowego smaku i koloru

PRZYGOTOWANIE:

Obrane i posiekane cebule układam w misce, dodaję cukier puder i ocet jabłkowy, mieszam, odstawiam na bok.

Śledzie płuczę w zimnej wodzie, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w niezbyt duże/małe kawałki. W większej misce mieszam śledzie z cebulką (opcja: także suszone pomidory), dodaję liście i ziele, wlewam olej, przyprawiam kolorowym pieprzem, mieszam, odstawiam na noc do lodówki.

Smacznego 🙂

4 odpowiedzi do “ŚLEDZIE Z CEBULKĄ”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.