Śledzie w oleju

Absolutna klasyka na wigilijnym lub imieninowym stole. Uwielbiam śledzie z rozmaitymi dodatkami lub te tradycyjne, najprostsze jak dziś, z cebulką i kolorowym pieprzem.

Na miskę śledzi jest masa pomysłów, w naszym domu szczególnym powodzeniem cieszą się takie pozycje jak:

  • śledzie z cebulką w oleju
  • śledzie po kaszubsku
  • śledzie z suszonymi pomidorami
  • śledzie z pieczarkami i cebulką w oleju
  • śledzie z marynowanymi warzywami, najczęściej ogórkami, papryką, grzybami czy marynowaną cebulką
  • sałatka śledziowa z kukurydzą, papryką i ogórkami konserwowymi/kiszonymi z majonezem
  • śledzie po żydowsku, wspomnienie dzieciństwa!
  • śledzie pod pierzynką, z tartym serem i majonezem, uwielbiam!
  • śledzie z jabłkiem i jogurtem z kolorowym pieprzem
  • śledzie z suszonymi śliwkami w oleju i occie jabłkowym.

Do jednych przepisów wracamy częściej w ciągu roku, niektóre czekają na Wigilię, są to śledzie pod pierzynką, sałatka śledziowa i śledzie po żydowsku.

Śledzie z cebulką


SKŁADNIKI:

  • 6 solonych filetów śledziowych
  • 3 nieduże cebule, obrane, posiekane w cienkie piórka lub kostkę
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • olej rzepakowy lub olej lniany
  • 1 łyżka octu smakowego, np. winny, jabłkowy, ryżowy, śliwkowy
  • opcja: 2 drobniutko posiekane suszone pomidory, dla dodatkowego smaku

PRZYGOTOWANIE:

Obrane i posiekane cebule przesmażam na 3 łyżkach oleju, np. rzepakowym do zeszklenia. Na koniec lekko solę. Cebulę, zamiast smażyć możesz zalać na sitku wrzącą wodą i odstawić.

Tak przygotowaną cebulę układam w szklanej misce lub słoiku, dodaję cukier puder i ocet jabłkowy, mieszam dokładnie, odstawiam. W misce wymieszaj ją łyżką, zaś słoik zakręć i kilka razy nim potrząśnij.

Śledzie zalewam i płuczę w zimnej wodzie dwa razy. Kolejno po 20 minutach zmieniam wodę. Trzeci raz moczę w mleku (możesz również w wodzie), delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym. To ile razy będziesz wymaczał śledzie zależy od tego jak słone lubisz.

Śledzie kroję w niezbyt duże/małe proste lub skośne kawałki. W większej misce (lub słoiku) łączę śledzie z cebulką, dodaję liście i ziele, ziarenka kolendry, wlewam olej wymieszany z olejem lnianym, tak by przykrył lekko śledzie, przyprawiam kolorowym pieprzem, mieszam, odstawiam do lodówki na 2 dni pod przykryciem. W słoiku szczelnie zamknięte możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Możesz śledzie z cebulką wymieszać z przyprawami i olejem i ułożyć w słoiku lub układać je od razu w słoiku na przemian: cebula, śledzie, przyprawy, cebula, śledzie, przyprawy, zalać mieszanką z oleju i oleju lnianego, tak by przykryły śledzie.

Smacznego.

4 odpowiedzi do “Śledzie w oleju”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.