Śledzie z figami

Któregoś dnia naszła mnie ochota na śledzie. Śledzie z czymś. Wiadomo, cebulka, olej, przyprawy. Ale coś jeszcze za mną chodziło. Postanowiłam dodać musztardę ziarnistą, cudnie podkreśla smak śledzi. Dodałam do tego suszone figi. Bo miałam. Pomyślałam, będą smacznym dodatkiem do śledziowego dania. Efekt był tak smaczny, że mogę stwierdzić, iż nie tylko moja ochota na “innego” śledzia została zaspokojona. Idealna przekąska na Święta, dla niejednego wujka i taty – do czegoś mocniejszego %, na kanapkę. Pycha!

Mam nadzieję, że połączenie smaków przypadnie Wam do gustu. Jeśli macie inne pomysły na śledzia z suszonymi owocami to słucham, słucham z niecierpliwością 🙂

Składniki:

  • 2 x 220 g opakowanie śledzi korzennych a la matjas w oleju (ok. 4 płaty)
  • 2 małe cebulki
  • 4 suszone figi
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • ziele angielskie – 6 sztuk
  • szczypta soli
  • pieprz cytrynowy do smaku

Przygotowanie:

  1. śledzie kroimy w cieńsze (nie za cienki, nie za grube) paseczki, cebulę w kostkę, figi “na cztery”
  2. w miseczce mieszamy cebulę z olejem, musztardą i solą, mieszamy, dodajemy figi i śledzie, doprawiamy pieprzem cytrynowym, wrzucamy ziela, mieszamy dobrze
  3. do większego słoika wkładamy śledzie z całą zalewą, wstawiamy na noc do lodówki.

Jedna odpowiedź do “Śledzie z figami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.