ŚLEDZIE Z PAPRYKĄ

Przedświąteczny smak śledzi z papryką marynowaną, cebulką, szczypiorem i majerankiem. Całość posypana posiekanym koperkiem. Pyszne są! Obok tradycyjnych śledzi z olejem, śledzi pod pierzynką i śledzi po żydowsku zajmują szczególne miejsce na naszym wigilijnym stole. Wybieram je także na inne okazje rodzinne. Pięknie prezentujące się danie lub sałatka ze śledzi to dobry pomysł nie tylko na świąteczny stół. Jeśli lubicie eksperymentować, łączyć i smakować to polecam takie śledzie także z dodatkiem ogórków konserwowych lub kiszonych, marynowanych grzybów lub przesmażonych  na oleju pieczarek. Marynowana cebulka, jabłko i śmietana też wersja wspaniała.

Śledzie z papryką i szczypiorem

SKŁADNIKI:

  • 4 płaty śledzia a la matias
  • 2 średnie cebule
  • mały pęczek szczypioru, u mnie gruby
  • 1 marynowana papryka
  • świeżo zmielony pieprz i suszony majeranek do smaku
  • posiekany pęczek koperku
  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE:

Płaty śledzia pokrój na kawałki, cebulę i szczypior posiekaj drobno.

Na półmisku lub misce układaj kawałki śledzia, dodaj posiekaną w kostkę paprykę marynowaną, dodaj cebulę i szczypior. Możesz wszystko zamieszać i traktować jako sałatkę śledziową. Ja układam warstwowo na półmisku. Przyprawiam i polewam olejem. Całość posypuję posiekanym koperkiem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.