Śledzie z suszonymi pomidorami i majerankiem

W moim rodzinnym domu w każdą Wigilię, oprócz tradycyjnych dań królowały i królują nadal śledzie pod pierzyną, śledzie po żydowsku z marynowaną cebulką, papryką i tymiankiem. Ostatnio dodaliśmy do menu śledzie z zasmażanymi pieczarkami i chili. Palce lizać! Śledzia możemy połączyć z marynowanymi grzybami, zasmażanymi pieczarkami, z kiszonymi lub konserwowanymi warzywami, podawać je same z cebulką, w różnych sosach, np. śmietanowym, czosnkowym, musztardowym lub w różnych sałatkach.

Nie od dziś króluje na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia. Przyrządzam je nie tylko w te święta, także w Wielkanoc, czy inne rodzinne okazje, w których wspólnie biesiadujemy przy stole.

Dziś pokażę Wam przepis na szybkiego śledzia z suszonymi pomidorami w zalewie z suszonych pomidorów i dużą ilości majeranku.

Składniki:

  • 500 – 600 g płatów śledziowych namoczonych w oleju
  • 1 cebula
  • 4 suszone pomidory
  • 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów – ewentualnie wedle uznania
  • majeranek, pieprz

Przygotowanie:

Śledzie kroimy w kostkę.

Cebulę i suszone pomidory w drobną kostkę. Mieszamy w misce, dodajemy zalewę i przyprawiamy sporą ilością majeranku i wedle uznania pieprzu. Gotowe! Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.