Pyszna sałatka śledziowa, lekko ostrawa dzięki musztardzie przełamana słodko – kwaśnym smakiem cytryny i suszonych śliwek. Idealna przekąska, nie tylko na Święta. Jak dla naszej rodziny – sałatka idealna, nie tylko na wigilijny stół, na co dzień do świeżej bagietki wspaniała! 🙂
Składniki:
- 2 opakowania śledzi a la matjas w oleju po 220 g pokrojonych w paski
- 1 duża cebula pokrojona w cienkie piórka
- 100 g suszonych śliwek pokrojonych w paski
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- sok z połowy cytryny
- skórka z połowy cytryny starta na małych oczkach
- 2 ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę
- 2 łyżeczki musztardy ziarnistej
- mały pęczek świeżego koperku drobno posiekanego
- sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
- cebulkę mieszamy z czosnkiem, posypujemy szczyptą soli i dokładnie mieszamy, cebula zmięknie i będzie łagodniejsza w smaku;
- do cebulki z czosnkiem dodajemy musztardę, sok i skórka z połowy cytryny i koperek, mieszamy;
- na koniec dodajemy śliwki, olej i śledzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do zamarynowania, składniki przejdą swoimi smakami, smacznego 🙂
Niniejszy przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Tesco z przepisami na Boże Narodzenie.