Śledzie z suszonymi śliwkami, musztardą ziarnistą i koperkiem

Pyszna sałatka śledziowa, lekko ostrawa dzięki musztardzie przełamana słodko – kwaśnym smakiem cytryny i suszonych śliwek. Idealna przekąska, nie tylko na Święta. Jak dla naszej rodziny – sałatka idealna, nie tylko na wigilijny stół, na co dzień do świeżej bagietki wspaniała! 🙂

Składniki:

  • 2 opakowania śledzi a la matjas w oleju po 220 g pokrojonych w paski
  • 1 duża cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 100 g suszonych śliwek pokrojonych w paski
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z połowy cytryny starta na małych oczkach
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę
  • 2 łyżeczki musztardy ziarnistej
  • mały pęczek świeżego koperku drobno posiekanego
  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

  • cebulkę mieszamy z czosnkiem, posypujemy szczyptą soli i dokładnie mieszamy, cebula zmięknie i będzie łagodniejsza w smaku;
  • do cebulki z czosnkiem dodajemy musztardę, sok i skórka z połowy cytryny i koperek, mieszamy;
  • na koniec dodajemy śliwki, olej i śledzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do zamarynowania, składniki przejdą swoimi smakami, smacznego 🙂

Niniejszy przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Tesco z przepisami na Boże Narodzenie.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.