Śledzie z żurawiną

Śledzie z żurawiną to super pyszna przekąska ze śledzi w pomidorowym sosie z cebulką i przyprawami. Idealne na każdą okazję jako przystawka lub przekąska, nie tylko w święta. Śledzie z żurawiną możesz przygotować jedynie w zalewie z oleju i octu, bez dodatku składników na sos pomidorowy. Są pyszne, szybkie w przygotowaniu. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na śledzie z żurawiną, aromatyczne i bardzo smaczne.

SKŁADNIKI:

  • 600 g filetów śledziowych a la matjas
  • 2 średnie cebule – 350 g
  • 100 g suszonej żurawiny
  • ½ szklanki oleju – 105 ml
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10 %
  • 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 6 kulek pieprzu, 4 goździki
  • płaska łyżeczka mielonego majeranku

PRZYGOTOWANIE:

Filety śledziowe wyjmij z opakowania, przekrój wzdłuż na pół i w kostkę.

Jeśli wolisz, śledzie możesz pokroić na większe paski.

Porada. Możesz użyć filetów śledziowych z zalewy lub z oleju. Jeśli kupujesz słone filety śledziowe z beczki (z soli) namocz je w zimnej wodzie przez około 20-30 minut. Czynność powtórz 3 razy zmieniając wodę.

Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie talarki.

Cebulę ułóż na sitku i przelej kilka razy wrzątkiem. Im więcej przelewasz cebulę wrzątkiem tym bardziej jest miękka. Możesz sięgnąć po 2 średnie cebule czerwone.

Suszoną żurawinę wsyp do szklanki lub małej miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut, by zmiękła.

Do rondelka wlej 105 ml oleju – połowę szklanki o pojemności 250 ml oraz 1 łyżkę octu. Dodaj:

  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 6 kulek pieprzu
  • 4 goździki

Składniki zamieszaj, postaw na palniku i doprowadź do wrzenia.

Porady.

  • Pieprz w ziarenkach możesz zastąpić kolorowym pieprzem lub mielonym, wtedy pod koniec gotowe śledzie dopraw do smaku.
  • Ocet możesz zastąpić sokiem z cytryny, w ostateczności octem jabłkowym.

Gdy zalewa się zagotuje dodaj 6 łyżek pikantnego ketchupu oraz 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego. Ketchup możesz zastąpić passatą. Ponownie zagotuj, po czym zdejmij garnuszek z palnika. Gdy zalewa lekko przestygnie dodaj cebulę oraz odsączoną z wody suszoną żurawinę.

Porada. Możesz zrezygnować z dodatku sosu pomidorowego, wtedy nie gotuj zalewy a od razu połącz olej z octem i przyprawami oraz namoczoną żurawinę ze śledziami.

Wszystkie składniki zamieszaj dokładnie. Do zimnego wystudzonego sosu pomidorowego z żurawiną i cebulą dodaj pokrojone śledzie oraz suszony majeranek, wymieszaj delikatnie.

Śledzie z żurawiną przełóż do słoika Możesz je trzymać w lodówce nawet do 10 dni. Najlepsze są na drugi dzień.

Serwując śledzie z żurawiną na półmisku udekoruj je świeżymi ziołami, natką, koperkiem, kolendrą..

Smacznego.

3 odpowiedzi na “Śledzie z żurawiną”

Skomentuj F. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.