Tradycyjne śledzie ze śmietaną i jabłkiem to prosty i sprawdzony przepis na pyszną przekąskę. Czasem dodaję do nich szczyptę cynamonu, wspaniale komponuje się z całą potrawą. Śledzie ze śmietaną i jabłkiem można znaleźć pewnie na większości wigilijnych stołów. W moim domu są popularną potrawą do pieczywa, nie tylko w święta. Zapraszam po sprawdzony przepis.
Inne wersje śledzi ze śmietaną – do takich śledzi dodaję zamiast jabłka:
- marynowane warzywa, np. paprykę, ogórki kiszone, konserwowe, grzyby
- kosteczki gruszki
- suszone pomidory
- cebulę
Zawsze smakują obłędnie, śledzie uwielbiam! Kiedy mamy dobre śledzie to naprawdę możemy z nich przygotować wiele smacznych dań, sałatek, przekąsek.
SKŁADNIKI:
- 300 g płatów śledziowych w oleju
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
- 300 ml gęstej i kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: szczypta cynamonu – tak tak, będzie pysznie!
PRZYGOTOWANIE:
-
- Jabłko obieram i kroję w małą kosteczkę. Można zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wtedy należy delikatnie odcisnąć sok.
- W misce mieszam jabłko ze śmietaną, doprawiam do smaku. Jeśli decyduję się na cynamon to dodaję szczyptę cynamonu.
- Śledzie kroję na kawałki, mieszam ze wszystkimi składnikami, dekoruję świeżo skrojonym koperkiem, podaję.
Zasmakuj Kuchni