Śledzie ze śmietaną i jabłkiem

Tradycyjne śledzie ze śmietaną i jabłkiem, połączenie które bardzo nam smakuje. Czasem dodaję do takich sledzi szczyptę cynamonu, cudnie komponuje się z takim towarzystwem.

Takie śledzie znaleźć pewnie można na każdym wigilijnym stole, że chyba każdy je zna. W moim domu są popularną potrawą do chleba nie tylko w święta.

Inne wersje śledzi ze śmietaną – do takich śledzi dodaję zamiast jabłka:

  • marynowane warzywa, np. paprykę, ogórki kiszone, konserwowe, grzyby
  • kosteczki gruszki
  • suszone pomidory
  • cebulę

Zawsze smakują obłędnie, śledzie uwielbiam! Kiedy mamy dobre śledzie to naprawdę możemy z nich przygotować wiele smacznych dań, sałatek, przekąsek.

Składniki:

  • 300 g płatów śledziowych w oleju
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • 300 ml gęstej i kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu – tak tak, będzie pysznie!

Przygotowanie:

    1. Jabłko obieram i kroję w małą kosteczkę. Można zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wtedy należy delikatnie odcisnąć sok.
    2. W misce mieszam jabłko ze śmietaną, doprawiam do smaku. Jeśli decyduję się na cynamon to dodaję szczyptę cynamonu.
    3. Śledzie kroję na kawałki, mieszam ze wszystkimi składnikami, dekoruję świeżo skrojonym koperkiem, podaję.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.