Śledzie ze śmietaną i jabłkiem

Tradycyjne śledzie ze śmietaną i jabłkiem to prosty i sprawdzony przepis na pyszną przekąskę. Czasem dodaję do nich szczyptę cynamonu, wspaniale komponuje się z całą potrawą. Śledzie ze śmietaną i jabłkiem można znaleźć pewnie na większości wigilijnych stołów. W moim domu są popularną potrawą do pieczywa, nie tylko w święta. Zapraszam po sprawdzony przepis.

Inne wersje śledzi ze śmietaną – do takich śledzi dodaję zamiast jabłka:

  • marynowane warzywa, np. paprykę, ogórki kiszone, konserwowe, grzyby
  • kosteczki gruszki
  • suszone pomidory
  • cebulę

Zawsze smakują obłędnie, śledzie uwielbiam! Kiedy mamy dobre śledzie to naprawdę możemy z nich przygotować wiele smacznych dań, sałatek, przekąsek.

SKŁADNIKI:

  • 300 g płatów śledziowych w oleju
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • 300 ml gęstej i kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu – tak tak, będzie pysznie!

PRZYGOTOWANIE:

    1. Jabłko obieram i kroję w małą kosteczkę. Można zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wtedy należy delikatnie odcisnąć sok.
    2. W misce mieszam jabłko ze śmietaną, doprawiam do smaku. Jeśli decyduję się na cynamon to dodaję szczyptę cynamonu.
    3. Śledzie kroję na kawałki, mieszam ze wszystkimi składnikami, dekoruję świeżo skrojonym koperkiem, podaję.

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.