Ślimaczki z cheddarem i sezamem

Najprostsza przekąska podana na ciepło lub zimno z sosami, np. pomidorowym, słodko-kwaśnym, czosnkowym lub ajwarem smakuje obłędnie! Zawsze ma swoich zwolenników. Chrupiące ślimaczki z ciasta francuskiego z koncentratem pomidorowym i tartym cheddarem posypane sezamem. Ser świetnie komponuje się z delikatnym ciastem, ma ostrawy smak, lekko kwaskowy, idealny do takiego ciasta. U mnie taka przekąska sprawdza się niemalże na każdej imprezie!

Ślimaczki z cheddarem i sezamem

SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego, ok. 285 g
  • tarty cheddar
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • ostra mielona papryka
  • 1 małe jajko
  • sezam jasny lub czarny do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto rozkładam na blacie, równomiernie smaruję kilkoma łyżkami koncentratu, posypuję tartym cheddarem i ostrą papryką.

Zwijam ciasto w roladę wzdłuż dłuższej części. Kroję na plastry.

Układam je na papierze do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję czarnym i jasnym sezamem.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Piekę ok. 20 minut do złotego koloru.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.