Słodkie bułeczki z rodzynkami

Bułeczki do porannego śniadania podane w towarzystwie gorącego kakao – o tym pomyślałam przed ich upieczeniem. Tak tez zrobiłam 🙂 Mięciutkie, proste w przygotowaniu słodkie bułeczki z brązowym cukrem i rodzynkami, które możecie zastąpić dowolnymi suszonymi owocami. Ciasto może być podstawą także do domowych wypieków chleba.

Smacznego 😉

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka drożdży instant (sypkich)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta drobnej soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szklanka namoczonych rodzynek
  • brązowy cukier do posypania
  • białko do wysmarowania

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, sól, drożdże, miód, wrzuć namoczone rodzynki. Wlej letnie mleko wraz z olejem, wyrób ręką gładkie ciasto. Nie powinno kleić się do rąk.
  2. Gdy jest za rzadkie dodaj mąki, gdy za twarde dolej letniego mleka. Ciasto powinno odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką, odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie uformuj kulki wielkości mniejszej okrągłej bułeczki, lekko spłaszcz (pamiętaj, że jeszcze wyrosną). Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o odstępach.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. Po tym czasie posmaruj bułeczki roztrzepanym białkiem, posyp brązowym cukrem. Piecz 30 min. w temp. 180C.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.