Szybkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu słodkie babeczki z ciasta francuskiego. Ekspresowe wykonanie i pieczenie zachęca, by sięgać po przepis częściej 🙂 Babeczki z dodatkiem twarogu i rodzynek to świetny deser do popołudniowej kawy. Są proste a wyglądają i smakują wyśmienicie.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie
- 200 g twarogu półtłustego
- 2,5 łyżki brązowego cukru + do posypania
- spora garść rodzynek
- 1 małe jajko
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozkładam na blacie i kroje w kwadraty. Następnie przygotowuję farsz – mieszam w misce twaróg, rodzynki i brązowy cukier.
Jajko roztrzepuję w filiżance. Do silikonowych foremek, np. w kształcie gwiazdek wkładam kwadrat ciasta francuskiego, daję łyżeczkę farszu serowego, zagniatam brzegi tworząc jakby zamknięty kwiat – sakiewkę. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję odrobiną brązowego cukru.
Piekę w 180C na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu około 18 minut do zrumienienia.
Smacznego 🙂