Babeczki z twarogiem i rodzynkami

Szybkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu słodkie babeczki z ciasta francuskiego. Ekspresowe wykonanie i pieczenie zachęca, by sięgać po przepis częściej 🙂 Babeczki z dodatkiem twarogu i rodzynek to świetny deser do popołudniowej kawy. Są proste a wyglądają i smakują wyśmienicie.

 

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2,5 łyżki brązowego cukru + do posypania
  • spora garść rodzynek
  • 1 małe jajko

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie rozkładam na blacie i kroje w kwadraty. Następnie przygotowuję farsz – mieszam w misce twaróg, rodzynki i brązowy cukier.

Jajko roztrzepuję w filiżance. Do silikonowych foremek, np. w kształcie gwiazdek wkładam kwadrat ciasta francuskiego, daję łyżeczkę farszu serowego, zagniatam brzegi tworząc jakby zamknięty kwiat – sakiewkę. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję odrobiną brązowego cukru.

Piekę w 180C na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu około 18 minut do zrumienienia.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.