Smaczna codzienność z patelnią tytanową Woll Diamond

Od najmłodszych lat podpatrywałam Mamę i Babcię w kuchni. Ceniłam poświęcony czas i włożone serce w przygotowywanie domowych posiłków. Zawsze obserwowałam przygotowania do posiłków, gotowanie aż po czyszczenie naczyń i sprzętu po wspólnej, rodzinnej celebracji. Wyniosłam z domu radość z przygotowywania dań, dbanie o wspólne posiłki, szacunek do używanych sprzętów.

Kiedyś może nie przekonywałabym nikogo do zakupu droższego sprzętu, ale gotując od kilkunastu lat i codziennie stawiając czoło różnym dietom, wymaganiom rodziny dostrzegłam i doceniłam ogromnie jakość produktu, który mam “na lata”. Jaka to oszczędność czasu i umysłu gdy kupisz dobry kuchenny sprzęt i nie martwisz się, że podczas krótkiej eksploatacji jednego słabszego jakościowo sprzętu masz kolejny wydatek..

Słabej jakości garnki czy patelnie szybko się zużywają, niszczeją, odkształcają, a potrawy przypalają i przywierają do dna – przekonałam się parę razy. Za to tytanowa patelnia Woll radzi sobie wspaniale w kuchni!

Jestem zdania “zrób coś raz a dobrze” – podobnie jest z inwestycją w gotowanie – kup/zaopatrz się w dobrej jakości produkty oraz sprzęt i ciesz się łatwiejszą codziennością w kuchni i samym jedzeniem. Chodzi o nasze zdrowie, komfort przygotowywania dań i samą radość z jedzenia przyrządzonego na dobrej jakości sprzęcie, którym cieszysz się latami. To ekonomiczne kupić dobre patelnie czy garnki i zapomnieć na długo o wydatkach na podobne produkty.

Kiedy trafiła w moje ręce jedna z patelni tytanowych Wool wiedziałam, że gotowanie dla rodziny stanie się jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze 😉

Patelnia Wool Diamond, którą miałam okazję wykorzystać/przetestować w mojej kuchni ma średnicę Ø 28 cm, wysokość 5 cm, odpinaną rączkę, szklaną, dużą pokrywę. Posiada specjalną szlachetną powłokę tytanowo – diamentową, dzięki której ścieralność produktu podczas stałego użytkowania jest zdecydowanie mniejsza w porównaniu z innymi dobrymi produktami na rynku. Można na niej smażyć pyszne dania dla bliskich oraz piec wszelakie, aromatyczne potrawy – do temp. 250 st. C.

Patelnie Woll Diamond to patelnie, które można użytkować na kuchenkach gazowych, elektrycznych, płytach ceramicznych oraz na kuchniach indukcyjnych, myć w zmywarce – choć zmywanie ręczne w tym przypadku jest błyskawiczne – powłoka idealnie współpracuje;) Dzięki systemowi click-by-click zyskujesz miejsce w kuchennych szafkach, które chcąc nie chcąc po latach jakoś maleje.. Odpinana rączka jest hitem!

Patelnie i garnki Diamond Lite firmy Wool charakteryzują się “niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)” – czytamy optymistycznie na stronie producenta. O zaletach produktów tytanowych przekonacie się sami wchodząc na stronę https://www.patelnie-tytanowe.pl/ i przeglądając bogatą ofertę bardzo dobrej jakości produktów.

Tytanowa patelnia – mocne strony, które od razu widać.

  • Przede wszystkim jakość wykonania. Nic nie przywiera, nie przykleja się do dna, można swobodnie przygotować dania bez tłuszczu. Patelnia po dłuższym czasie użytkowania nie odkształca się co jest – niestety – częstym zjawiskiem przy tańszych produktach tego typu, np. z marketu, kupionych “na już” lub z oszczędności.
  • Równomierne przewodzenie ciepła, dzięki czemu potrawy z każdej strony patelni grzeją się jednakowo.
  • Dania, które przygotujesz od A do Z na jednej, pojemnej patelni. Np. wok lub płaska patelnia o dużej średnicy posłużą latami w przygotowaniu rozmaitych dań w Twojej kuchni.
  • Ogromną zaletą jest odpinana rączka – kuchnia cudem się nie rozrośnie, a to rozwiązanie jest nie tylko wygodne, także praktyczne. Wygodniej ułożyć patelnię w zmywarce lub lodówce z gotowym daniem.
  • Są potrawy, które wstępnie przygotowujesz smażąc na patelni, następnie podpiekasz w piekarniku. Z produktami jak patelnie tytanowe możesz swobodnie podsmażyć np. frittatę, kawałki mięsa, warzywa lub pizzę, następnie podpiec je w piekarniku. Ogromna wygoda, jeden sprzęt, dwa zastosowania, zmywania mniej 😉 Odpinasz rączkę, wstawiasz patelnię do piekarnika, po upieczeniu podpinasz uchwyt i swobodnie (bezpiecznie) wyciągasz. Nie potrzeba rękawic kuchennych, ściereczek i innych.

Tytanowe patelnie Woll sprawdzą się w domu, w podróży, łatwo przechowywać na nich dania w lodówce, dzięki odpinanej rączce.

Wady

Dla mnie jedynym minusem może być ciężkość sprzętu, choć jedna ręka z daniem spokojnie dała radę zaserwować potrawę na stół. Dla niektórych także cena patelni. Ale… jak już wspomniałam – raz dobrze wydane pieniądze owocują – nie martwisz się częstymi, zbędnymi zakupami w przyszłości. To w dzisiejszych czasach, przy hurtowej ilości taniego i słabszego sprzętu kwestia bardzo ważna. Jeśli cenisz jakość i wygodę zastanów się 😉

Z patelnią Woll Diamond przygotowałam dla Ciebie kilka prostych i pysznych przepisów. Są to dania obiadowe, śniadania i pomysły na wspólną, rodzinną kolację, które z łatwością przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Zajrzyj niżej, zainspiruj się i ciesz się wspólnymi chwilami z produktami Woll. Odwiedź sklep z patelniami i gotuj ze mną;-)


Schab w sosie z warzywami

Soczyste kawałki schabu duszone w aromatycznym sosie z dodatkiem tartych warzyw to danie, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Podawaj je z puree ziemniaczanym, makaronem lub kaszą.

Schab w sosie z warzywami przygotowany na patelni tytanowej Woll Diamond Ø 28 cm


SKŁADNIKI:

  • 720 g schabu bez kości – 10 plastrów
  • 3 nieduże marchewki – 130 g
  • 2 duże pietruszki – 270 g
  • 2 nieduże cebule – 195 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu
  • słodka i ostra papryka, oregano, sól, pieprz
  • opcja: płaska łyżeczka vegety natur
  • szczypta cynamonu i większa szczypta kurkumy
  • 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • łyżka masła klarowanego – 15 g

Uwagi do przepisu:

Warzywa ważone były przed obraniem.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jeśli chcesz możesz dodać więcej bulionu.


PRZYGOTOWANIE:

Schab myję, osuszam na papierowym ręczniku. Przyprawiam papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Warzywa obieram. Marchewkę i pietruszkę trę na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekam.

Na patelni rozgrzewam masło klarowane. Smażę mięso przez 5 minut z każdej strony. Odkładam na talerz. Na patelnię wsypuję cebulę z czosnkiem, smażę 2 minuty, po czym dodaję tarte warzywa, smażę kilka minut. Doprawiam i wlewam bulion. Dodaję mięso, ziele i liście, dodaję przyprawy. Lekko mieszam.

Danie przykrywam lekko uchyloną pokrywką i smażę tak danie przez niecałe 2 godziny. Wybieram średnią moc palnika, często mieszam. Schab pod koniec ma być lekko rozpadający się i miękki. W razie czego można skrócić lub wydłużyć duszenie mięsa w sosie z warzywami. Doprawiam do smaku.

Danie podaję z puree ziemniaczanym i surówką colesław. Idealnie pasować będą także pieczone ziemniaki i surówka z pora lub młoda kapusta.

Smacznego 😉


Frittata

Frittata to smaczna i prosta w przygotowaniu pozycja na ciepłe śniadanie dla całej rodziny. Warzywa zatopione w masie jajecznej, delikatnie doprawione, pyszne. Do frittaty pasować będą także wędliny, kiełbasy wszelakie oraz sery. Warzywa mogą być świeże, mrożone lub z konserwowe. To danie, przy którym warto eksperymentować.

Frittata to świetny pomysł na ciepłe, weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Frittata przygotowana została na patelni tytanowej Woll Diamond.


SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 40 g startego sera, np. parmezanu, grana padano, żółtego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 różyczek brokułów – u mnie mrożony
  • garść żółtej fasolki – u mnie mrożona (posiekana na nieduże kawałki)
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • do podania: posiekany szczypior lub koperek

PRZYGOTOWANIE:

Jajka roztrzepuję widelcem z mlekiem w misce, solę i pieprzę. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim brokuły oraz fasolkę. Gdy lekko zmiękną dodaję pomidorki posiekane na cztery. Podsmażam kilka minut, często mieszam.

Gotową masę jajeczną wylewam na warzywa z patelni, przykrywam pokrywką i smażę tak frittatę przez 8 minut.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Frittatę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 10 minut.

Podaję gorącą posypaną posiekanym szczypiorem lub koperkiem.

Smacznego 😉


Patelnia tytanowa Woll sprawdziła się świetnie przy przygotowywaniu moich dań, także bez użycia tłuszczu. Może skusi Cię odpinana rączka, dzięki czemu na patelni możesz wstępnie obsmażyć potrawę, np. mięso, następnie upiec je w piekarniku dodając warzywa lub ulubione dodatki. Patelnia jest praktyczna, ładna, wygodna w użytkowaniu.


Węgierskie langosze

Langosze to jedno z dań kuchni węgierskiej, które uwielbiam ponadprzeciętnie. Przygotowane z ziemniaków, mąki i drożdży, puchate i ładnie wyrośnięte. To danie wege, które podasz ze śmietaną i tartym serem. Smakują także na zimno.

Langosze to wspaniały pomysł na wegetariański obiad. Przygotowany z ziemniaków i podany ze śmietaną i tartym serem smakuje wyśmienicie w leniwe, rodzinne popołudnie. Langosze smażone w głębokim tłuszczu na patelni tytanowej Woll.


SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
  • 330 g ugotowanych ziemniaków
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 4 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
  • łyżka cukru
  • większa szczypta soli
  • olej do smażenia

Do podania: śmietana/ketchup/sos pomidorowy i tarty ser.


Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.


PRZYGOTOWANIE:

W szklanej misce połącz ze sobą pokruszone, świeże drożdże, cukier, mleko i łyżkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut. Możesz lekko nagrzać piekarnik i tam umieścić miskę z zaczynem. Piekarnik wyłącz.

Ziemniaki przepuść przez praskę lub ugnieć na gładkie puree.

Gdy zaczyn wyrośnie, w większej misce połącz ze sobą resztę składników, dodaj wyrośnięty zaczyn i dobrze wymieszaj. Ma powstać gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstaw na 50 minut w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką. Możesz także włożyć ciasto do lekko nagrzanego piekarnika. Piekarnik wyłącz.

Z wyrośniętego ciasta odrywaj nieduże kawałki, rozpłaszczaj na placki i smaż w dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odsączaj na papierowym ręczniku.

Langosze podawaj ze śmietaną i tartym serem.

Smacznego 😉


Pizza z patelni

Prosty przepis na pyszną, domową pizzę z patelni na cienkim cieście, którą przygotujesz w kilka chwil. To pizza bez drożdży, którą możesz na koniec podpiec w piekarniku. Tytanowa patelnia, na której przygotowałam pizzę sprawdziła się tu idealnie.

Pizza z patelni to prosty i szybki pomysł na obiad. Pizza na cienkim cieście, bez drożdży. Pizza przygotowana na tytanowej patelni Woll Diamond.


SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki pszennej
  • 80 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • dodatkowo mąka do posypywania

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta oregano i ziół prowansalskich, słodka mielona papryka
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa

DODATKOWE SKŁADNIKI:

  • 10 mini kulek mozzarelli
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 8 plastrów salami
  • opcja: kilka czarnych oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Na odrobinie oliwy przesmaż obrany i posiekany drobniutko czosnek oraz pomidorki posiekane na cztery. Lekko przypraw. Gdy pomidorki zmiękną wyłącz palnik i odstaw sos na bok.

Kulki mozzarelli posiekaj na cztery lub na dwa.

Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, przełóż je na stolnicę lub blat kuchenny, wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj na kształt koła o średnicy patelni. U mnie patelnia tytanowa Woll Diamond o średnicy 28 cm.

Rozgrzej patelnię. Nałóż na nią ciasto i smaż przez 8-10 minut do ładnego koloru. Obróć ciasto i znów smaż około 8 minut uprzednio smarując je sosem układając składniki na wierzch, czyli ser, mozzarellę i plastry salami.

Jeśli chcesz możesz podpiec pizzę w piekarniku. W tym celu wstaw ją do piekarnika nagrzanego do temp. 210 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu – na około 5 minut.

Czas smażenia może się różnić w zależności od tego o jakiej średnicy patelnię wybierzesz. Im ciasto cieńsze (większa patelnia) tym ciasto szybciej się usmaży. Pizzę podawaj udekorowaną świeżymi listkami bazylii.

Smacznego 😉


Na patelni tytanowej smażenie stało się jeszcze łatwiejsze – nic nie przypala się, nie przywiera do dna, a ciepło rozprowadzane jest równomiernie. Mięso wychodzi aromatyczne i soczyste. Nawet zmywanie jest przyjemne, w zasadzie wystarczy przetrzeć produkt ściereczką lub delikatnym ręcznikiem kuchennym. Odpinana rączka to oszczędność miejsca w lodówce, szafce i zmywarce.


Paprykarz z indyka z makaronem ryżowym

Paprykarz z indyka to danie mięsne, które podasz rodzinie przez cały rok. Do aromatycznego i soczystego mięsa z indyka pasować będą wszelakie makarony, ryż, kasza, nawet potrawy z ziemniaków, np. kluski śląskie, kopytka, puree ziemniaczane. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na paprykarz z indyka podany z makaronem ryżowym, parmezanem i świeżą bazylią.

Paprykarz z indyka z warzywami podany z makaronem ryżowym. Danie przygotowałam na patelni tytanowej Woll Diamond.


SKŁADNIKI:

  • 800 g filetu z indyka
  • 1 duża cebula – 235 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża żółta papryka (lub czerwona)
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki (jeśli chcecie uzyskać głębszy smak dodajcie nieco wędzonej mielonej papryki)
  • większa szczypta ostrej papryki i oregano
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki bulionu
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g makaronu ryżowego
  • tarty parmezan + świeże zioła, np. bazylia, posiekana natka lub kolendra

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę, cebulę i czosnek siekam w drobną kosteczkę.

Na rozgrzanym oleju przesmażam cebulę, przyprawiam ją papryką mieloną słodką i ostrą. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekaną paprykę, smażę 2 minuty, mieszam. Po tym czasie dodaję mięso, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem i oregano.

Gdy mięso zmięknie wlewam bulion i śmietankę, doprawiam do smaku, danie smażę na jednej patelni bez pokrywki do miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawiam na koniec do smaku.

Makaron ryżowy gotuję w osolonym wrzątku 3 minuty, po czym odcedzam (można przelać zimną wodą) i wrzucam do mięsa na patelni.

Paprykarz z indyka z makaronem ryżowym podaję z parmezanem i listkami świeżej bazylii.

Smacznego 😉


Jeśli zainteresowało Cię gotowanie i smażenie na patelni tytanowej to odwiedź stronę producenta, przejrzyj ofertę, może coś Cię skusi. Znajdziesz tam rozmaite wielkościowo patelnie, posegregowane przeznaczeniem, zdecydowanie trudny wybór, ale … niech gotowanie stanie się jeszcze większą codzienną i przyjemną praktyką! Warto;)

Smacznego 😉

3 odpowiedzi do “Smaczna codzienność z patelnią tytanową Woll Diamond”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.