Smalec z fasoli

Smalec z fasoli lub pasta z fasoli to proste i pyszne smarowidło na kanapki. Podasz ją na kanapki z dodatkiem świeżych lub marynowanych warzyw (ogórki kiszone, papryka marynowana), jako przekąskę na imprezowym stole lub pomysł na szybki wege podwieczorek. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam mój sprawdzony i najlepszy przepis na smalec z fasoli, a także na smalec z fasoli z jabłkiem.

SKŁADNIKI:

  • 400 g fasoli z puszki
  • 3 łyżki zalewy (z fasoli z puszki)
  • 2 cebule – 145 g
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę z puszki odsączam na sicie. Odlewam 3 łyżki zalewy.

Na 2 łyżkach oleju przesmażam drobniutko posiekane cebule aż do zeszklenia, około 10 minut na średnim ogniu. W międzyczasie delikatnie je solę i pieprzę.

Odsączoną fasolę układam w misce i rozgniatam widelcem (lecz niezbyt dokładnie, tak by zostały delikatne grudki, nie „papka”), dodaję przesmażoną cebule i doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam dokładnie.

Porady. Do smalcu z fasoli możesz dodać tarte, kwaskowate jabłko oraz takie przyprawy jak większa szczypta suszonego majeranku, lubczyku lub oregano.

Łyżeczka sosu sojowego też w ciekawy sposób podkreśli smak pasty.

Smalec z fasoli smakować będzie także z dodatkiem suszonych, posiekanych śliwek lub suszonej żurawiny (uprzednio wymoczonych przez 5 minut we wrzątku).

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Smalec z fasoli”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *