Śnieżny puch

Śnieżny puch to ekspresowy, puszysty, lekki, szybki deser na zimno, bez pieczenia. To tak proste ciasto z twarogu, w zasadzie sernik na zimno, że składniki zapamiętasz w chwilę a wykonanie to jedynie zmiksowanie składników, połączenie i wstawienie do lodówki. Dopełnieniem jest posypka z masła, cukru i wiórków kokosowych – wspaniale się komponuje, chrupie i pięknie zdobi ciasto. Do Śnieżnego puchu dodaje się galaretki cytrynowe, lecz nie jest to obowiązkiem, mogą to być galaretki np. o smaku winogronowym lub owoców egzotycznych, także galaretka przezroczysta o smaku cytrynowym. Ja wybrałam mix: cytrynową i winogronową. Wyszło pysznie!

Śnieżny Puch – ciasto bez pieczenia

SKŁADNIKI:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 2 galaretki cytrynowe (2 x 77 g)
  • 500 ml wody – (2 szklanki od herbaty o pojemności 250 ml)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru, u mnie cukier puder
  • ok. 150-200 g herbatników typu „petitki” (ilość zależy od użytej formy lub wielkości ciasteczek)
  • 250 ml śmietanki 30%, dobrze schłodzonej

Dodatki na wierzch:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej (oprócz śmietanki 30%, ta ma być mocno schłodzona, można ją przed użyciem na kilka minut włożyć do zamrażalnika).

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Forma o wymiarach: 28 x 24 cm. Można użyć plus minus większej lub mniejszej.


PRZYGOTOWANIE:

500 ml wody zagotowuję i odstawiam na blat, wsypuję szybko 2 galaretki, mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Dobrze studzę.

Formę wykładam folią spożywczą (dno + boki) i układam obok siebie herbatniki. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem drobnym lub cukrem pudrem. Dodaję partiami ser z wiaderka, miksuję na wolnych obrotach, delikatnie, do połączenia. Na koniec wlewam całkowicie wystudzone galaretki i miksuję na najwolniejszych obrotach. Powstaje masa o konsystencji serka homogenizowanego. Masę wylewam do formy wyłożonej herbatnikami. Wstawiam do lodówki.

Na patelni roztapiam masło, wsypuję cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewam kilka chwil, mieszam aż wiórki lekko się zrumienią. Wystudzoną masę kokosową rozsypuję równomiernie na wierzchu deseru, wstawiam do lodówki na całą noc do zgęstnienia.

Śnieżny puch podałam z sałatką owocową, dobrze schłodzoną. Smacznego.

Zasmakuj Kuchni

2 odpowiedzi na “Śnieżny puch”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *