Soczyste cytrynowo-ziołowe kawałki kurczaka

Pachnące przyprawami, masłem i delikatną nutą cytryny. Soczyste i delikatne kawałki kurczaka. Idealny mięsny dodatek do ziemniaków, makaronów, kasz, ryżu. Możecie je także wykorzystać do domowych tortilli z dodatkiem sałat i warzyw.

Smacznego:)

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, vegeta natur, chili, bazylia, majeranek, lubczyk, przyprawa do kurczaka
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  • aby mięso było soczyste przygotowuję je dzień wcześniej i marynuję przez noc; pięknie nasiąka przyprawami;
  • umyj mięso, osusz dobrze ręcznikiem papierowym, wykrój niepotrzebne części, pokrój na większe kawałki;
  • mięso ułóż w misce / naczyniu, polej olejem, sokiem z cytryny, dodaj skórkę z cytryny, przypraw dobrze, wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze obtoczyły mięso;
  • przykryj folią aluminiową / talerzem / przykrywką i odstaw mięso do lodówki, na następny dzień duś kilka minut na rozgrzanym klarowanym maśle, podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.