Soczyste kotlety mielone z natką pietruszki

Z zewnątrz chrupiące, w środku soczyste i aromatyczne, dzięki przyprawom i natce pietruszki świeżo drobno poszatkowanej.

Kotlety mielone w moim rodzinnym domu zawsze podawane były w niedzielę. Siadaliśmy wtedy wszyscy razem i smakowaliśmy tych niesamowitych mięsnych podłużnych i spłaszczonych kulek. Babcia podawała je zawsze z ziemniakami z wody z dodatkiem sporej ilości kopru z naszego ogródka. Do tego – na zmianę – raz były buraczki zasmażane lub marchewka z groszkiem.

Oczywiście buraki były kupowane na wagę, tarte na tarce o małych oczkach i smażone. Marchewka też świeża krojona w kostkę. Więc roboty było nieco więcej (dziś zazwyczaj kupuje się buraczki ze słoika, a marchewkę z groszkiem gotową mrożoną), ale to była sama przyjemność. Niedziela była zawsze spokojna i leniwa. Dlatego przygotowywanie obiadu trwało dość długo, bez pośpiechu, za to z sercem i zadowoleniem na twarzy:)

Moja Babcia mogła godzinami stać w kuchni i pichcić. Chyba mam to po niej:)

Zapraszam na nieco inne kotlety mielone niż mojej babci, ale równie pyszne jak jej.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 większa cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • masło klarowane – 1 raczej czubata łyżka (na początku lepiej dać więcej, tak by potem w trakcie smażenia nie dodawać już tłuszczu, mięso je wtedy bardziej chłonie)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • poniżej niż pół szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 3 łyżki wody gazowanej (będą soczyste i pulchne)
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do miękkości na klarowanym maśle. Do głębszej miski wsypujemy mięso, jajko, bulion, wodę gazowaną, płaską łyżkę bułki tartej, przyprawiamy, dodajemy usmażoną cebulkę wraz z tłuszczem, mieszamy. Dodajemy poszatkowaną natkę, dokładnie mieszamy.

Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoty kolor.

Ja podałam kotlety z przesmażonymi na maśle pomidorkami koktajlowymi, listkami bazylii i ziemniaczkami z wody.

Smacznego, nie tylko w niedzielę 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.