Delikatna pierś z kurczaka, która marynowała się całą noc. Tak jak zawsze, inaczej do piersi nie podchodzę. Jest dzięki marynowaniu bardziej soczysta, delikatna i miękka. Dziś u mnie cząstki soczyste kurczaka, które podałam z odsmażonymi na chrupko kopytkami i aromatycznym sosem pieczarkowym. Wspaniałe danie!
Cząstki kurczaka pasują także do domowego hamburgera, do dipów czy posiekane drobno do ryżu i makaronów.
SKŁADNIKI:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- olej rzepakowy
- 2 ząbki czosnku
- vegeta natur, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk
PRZYGOTOWANIE:
Piersi myję, osuszam, wykrawam błonki, oczyszczam mięso. Kroję na kawałki.
Umieszczam w misce szklanej, dobrze obtaczam w przyprawach i rozgniecionym czosnku, polewam olejem. Wszystko dokładnie mieszam, lekko masuję, odkładam na noc do lodówki.
Na następny dzień smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. W razie potrzeby doprawiam. Podaję od razu.
Smacznego 😉
Pyszny obiadek jak dla mnie akurat;)