Soczyste kurczaki

Delikatna pierś z kurczaka, która marynowała się całą noc. Tak jak zawsze, inaczej do piersi nie podchodzę. Jest dzięki marynowaniu bardziej soczysta, delikatna i miękka.

Dziś u mnie cząstki soczyste kurczaka, które podałam z odsmażonymi na chrupko kopytkami i aromatycznym sosem pieczarkowym. Wspaniałe danie!

Cząstki kurczaka pasują także do domowego hamburgera, do dipów czy posiekane drobno do ryżu i makaronów.

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • olej rzepakowy
  • 2 ząbki czosnku
  • vegeta natur, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk

Przygotowanie:

Piersi myję, osuszam, wykrawam błonki, oczyszczam mięso. Kroję na kawałki.

Umieszczam w misce szklanej, dobrze obtaczam w przyprawach i rozgniecionym czosnku, polewam olejem. Wszystko dokładnie mieszam, lekko masuję, odkładam na noc do lodówki.

Na następny dzień smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. W razie potrzeby doprawiam. Podaję od razu.

Jedna odpowiedź do “Soczyste kurczaki”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.