Soczyste piersi kurczaka

Pyszne i soczyste kawałki piersi kurczaka. W prosty sposób przygotowane kąski piersi kurczaka to świetny dodatek do potraw z ziemniaków, kasz, ryżu. Mięso dzięki marynowaniu jest bardziej soczyste, delikatne i miękkie. Cząstki kurczaka podasz także do domowego hamburgera czy wrapów. Posiekane kawałki będą świetnie smakować podane w daniu jako enchilada z kurczakiem.

Idealne, soczyste kąski kurczaka, które podasz do dipów, frytek, pieczonych warzyw. Spróbuj mój sos czosnkowy lub sos tysiąca wysp. Rewelacyjnie komponują się z białym, ziołowym mięsem. Soczyste piersi kurczaka to także świetny składnik sałatek ze świeżymi sałatami lub sałatek makaronowych i ryżu. Polecam Ci zatem moją pyszną sałatkę makaronową z kurczakiem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na cząstki piersi kurczaka.

Soczyste piersi kurczaka


SKŁADNIKI:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka – 620 g
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, po płaskiej łyżeczce słodkiej papryki, majeranku i lubczyku
  • łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

Piersi myję pod bieżącą zimną wodą, oczyszczam. Kroję na średniej wielkości kawałki lub paski.

Przygotowuję marynatę. Do miseczki wlewam 5 łyżek oleju rzepakowego, 1 łyżkę soku z cytryny (lub limonki), dwa obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wsypuję przyprawy:

  • sól, pieprz, po płaskiej łyżeczce słodkiej papryki, majeranku i lubczyku

Składniki marynaty dokładnie mieszam. Jeśli chcesz śmiało dodaj paprykę ostrą lub tymianek. Możesz także zrezygnować z dodatku świeżego czosnku, zastąpić go suszonym lub użyć dowolnej, ulubionej kompozycji przypraw.

Marynatą pokrywam całe mięso w misce, dokładnie mieszam i odstawiam pod przykryciem na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Cząstki piersi kurczaka smażę na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Tak przygotowane mięso możesz podawać do wszelakich surówek, sałat i potraw z ziemniaków (kopytka, puree, pieczone ziemniaki, frytki).

Możesz też zalać mięso na patelni sosem śmietanowym lub sosem pieczarkowym. Powstanie pyszne i aromatyczne danie do makaronów, kasz, ryżu.

Smacznego.

7 odpowiedzi na “Soczyste piersi kurczaka”

Skomentuj Beata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *