Soczyste smażone kawałki kurczaka

W naszym domu od czasu do czasu pojawia się tradycyjna pierś kurczaka smażona w panierce lub samych ziołach.

Z pewnością sami wiecie jak łatwo ją przesmażyć i przesuszyć podczas smażenia. Można temu zapobiec 🙂

Moją sprawdzoną od zawsze radą i sposobem na soczystego kurczaka jest jego uprzednie zamarynowanie. To krok konieczny, dzięki któremu mięso jest soczyste i wspaniale smakuje.

Krok 1:

Mięso kurczaka myję w zimnej, wręcz lodowatej wodzie, osuszam papierowym ręcznikiem.

Krok 2:

Do marynaty na podwójną pierś używam sprawdzonego sposobu z dawno przeczytanej gazety:

  • wyciśnięty sok z połowy cytryny, ząbek czosnku, pieprz i sól – nacieramy nią dobrze drób i zostawiamy na min. 30 minut w lodowce;
  • marynuję w oleju rzepakowym i przyprawach, dobrze wcieram marynatę, zostawiam najlepiej na całą noc w lodówce.

A Wy znacie inne sposoby na soczystego kurczaka? 🙂

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.